Kvaliteten skal løftes og priserne sættes ned

Erik Larsen hos COOP Danmark vælger vin for en tredjedel af danskerne

Udviklingen i dansk vinforbrug kommer til at ligge i prisklassen mellem 40 og 60 kr. Bunden skal løftes, og mange flere vine, som i dag er dyrere, skal ned i pris. Vi skal endda regne med, at nogle vine, som i dag koster over 100 kr., skal helt derned. Det mener Erik Larsen, chef for COOP Danmarks vinafdeling. Hvad han mener, er ikke helt ligegyldigt, selv om han understreger, at det kan være svært at vurdere udviklingen. Han er nemlig ansvarlig for mere end en tredjedel af det samlede vinforbrug i Danmark med indkøb til Dagli'Brugsen, LokalBrugsen, SuperBrugsen, Irma, Kvickly og KvicklyXtra. Som eksempel på områder, der har brug for udvikling, nævner han Spanien. Sidste år faldt salget herfra markant. Forbrugerne gider ikke tørre, strenge vine uden charme. Reserva- og gran reserva-vine, som har ligget længe på fade, er ikke mere interessante. En vin bliver ikke nødvendigvis god af lang fadlagring, selv om den efter vinloven er bedre end en ung, frugtrig vin. Sammen med en dansk kontakt i Spanien bliver der nu udviklet mere moderne typer, og det kan allerede ses i statistikkerne. Nu går det frem igen. Her har det altså været muligt direkte at påvirke udbuddet. Helt anderledes er det i Bordeaux. Her er der ingen let løsning. De billige vine er simpelthen for dårlige, siger Erik Larsen. Der er alt for mange små producenter, som ikke arbejder professionelt, og det er utroligt svært at råbe dem op, selv om de kan se, at de sælger mindre og mindre. Mange er stadig overbeviste om, at deres vin er noget enestående. Derfor sker der ikke den nødvendige udvikling. Det bedste ville være, hvis en del af de dårligste marker blev sløjfet og sået til med maj - eller i det mindste blev nyplantet. Ingen gider mere drikke deres vin, heller ikke selv om prisen bliver betydeligt reduceret. Så længe Bordeaux-folkene ikke erkender det, kan de ikke være med. De dyre Bordeaux'er vil stadig være dyre og kan sælges, fordi der er balance mellem udbud og efterspørgsel. I COOP-butikkerne vil italiensk og californisk vin blive mere synlige det kommende år. - Vi skal til at drikke toskansk vin igen, siger Erik Larsen. Også her har problemet været priserne. De fleste har nu erkendt, at de skal tilbage på et fornuftigt niveau, så 80 kroners-vinene kommer ned omkring 50 kr. Danskerne vil gerne have dem, så den udvikling er ret sikker. Også den amerikanske vin er interessant igen, efter at dollarkursen er faldet så meget. Samtidig er der opstået en stor interesse i USA for at eksportere. Produktionen er for stor til hjemmemarkedet. Hidtil har producenterne været fuldstændig ligeglade med Europa, men det har ændret sig Nogle bliver nødt til at justere deres vine, så de falder lettere i vores smag. De må ikke være for voldsomme. Flasker og udstyr skal også tilpasses europæerne, så der er masser at arbejde med, men det skal nok lykkes. Erik Larsen regner også med, at Australien og Chile fortsat vil være markante leverandører. Begge steder arbejdes med store producenter, som har kræfterne til at levere det, som vi gerne vil drikke i Danmark. Til gengæld regner han ikke med at se Rumænien og Bulgarien i fremgang de første par år. Jordbund og klima tilsiger ellers, at der er gode muligheder, men der er alt for store problemer med kvaliteten. De tidligere østeuropæiske lande forstår ikke de frie markeders krav om konstant kvalitet lige fra fremstillingen af vin til leveringen i Danmark. Først når det krav er erkendt, kan det betale sig at bruge tid på dem. - De lande må klare sig selv, siger Erik Larsen. Vi skal ikke bruge vore kræfter på at udvikle deres produktion i en tid, hvor der er overskud af god vin på markedet.