Udland

Kvinde går efter magten i Sydkorea

Målinger tyder på, at den 60-årige Park Geun-hye bliver Sydkoreas præsident og den første kvinde på posten.

Kvinde går efter magten i Sydkorea

Sydkoreas konservative regeringsparti har med overvældende stort flertal valgt veteranpolitikeren Park Geun-hye som dets præsidentkandidat.

Det er første gang, at et stort sydkoreansk parti har valgt en kvinde som kandidat til topposten.

Park, som er datter til en afdød tidligere diktator, vandt overbevisende ved en afstemning, hvor hun mandag slog fire mandlige rivaler ved at få 86 procent af stemmerne.

Meningsmålinger viser, at den 60-årige Park er den sandsynlige vinder af præsidentvalget den 19. december.

- Park har ændret kurs, efter at hun tabte valgkampen for fem år siden, hvor hun stod for en thatcher-agtig koreansk politik. I dag har hun den tyske forbundskansler Angela Merkel som forbillede, siger kilder i regeringspartiet til nyhedsbureauet Reuters.

I de seneste målinger har hun opbakning fra 36 procent af vælgerne, mens Moon Jae-in, som er den mest populære kandidat fra oppositionen, får støtte fra omkring 10 procent af vælgerne.

Park Geun-hye har lovet at skabe et forbedret forhold til Nordkorea, men hun har understreget, at Pyongyang først må opgive dets omstridte atomprogram.

Park gik ind i politik, da hun var midt i 40'erne for at bekæmpe landets daværende økonomiske krise. Hun har to gange tidligere forsøgt at blive nomineret som konservativ præsidentkandidat.

Hendes far, Park Chung-hee, styrede Sydkorea fra 1961 til 1979.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.