Kvindelig atlet beskyldes for at være mand

En kvindelig indisk atlet beskyldes for at være en mand af sin samlever. Atleten nægter alle anklager.

Kvindelig atlet beskyldes for at være mand

I Indien bliver der nu rettet grove anklager mod en tidligere kvindelig atlet, der beskyldes for i virkeligheden at være en mand.

Anklagerne mod den forhenværende midt-langdistanceløber Pinky Pramanik kommer fra kvindens samlever, der foruden at rejse tvivl om Pramaniks køn også beskylder hende for flere voldtægter og overgreb.

Pramanik, der har vundet flere medaljer, blandt andet guld ved De Asiatiske Lege i 2006, blev anholdt sent torsdag og taget med til en politistation i den nordvestlige del af Kolkata.

Hun nægter sig skyldig i både anklager om voldtægt og i at skulle have løjet om sit køn.

Dog har hun endnu ikke været villig til at tage en test, der kan bevise, om hun er en mand eller kvinde.

- Jeg har gennemgået adskillige test i min karriere som atlet, har Pramanik forklaret til den indiske avis Times of India.

- Hvorfor skulle jeg gå med til at tage flere latterlige test?, lyder det.

Men ifølge Calcutta Telegraph er det påståede offer af en ganske anden mening.

- Pinki poserer som en kvinde, men er faktisk en mand. Hun overfaldt mig jævnligt og voldtog mig flere gange, siger det indtil nu anonyme påståede offer til avisen.

I 2006 var den indiske atlet Santhi Soundarajan også ude for beskyldninger om at være en mand. En kønstest viste, at beskyldningerne holdt stik.

De indiske atlet blev derfor frataget en sølvmedalje, hun vandt i kvindernes 800-meter-løb ved De Asiatiske Lege i Doha.

Santhi insisterede sammen med sine forældre og trænere på, at hun ikke havde gjort noget galt.

Kønskontroverser kan blandt andet opstå, hvis en person har den medfødte sygdom Adrenogenitalt syndrom (AGS), som blandt andet medfører en overproduktion af mandlige kønshormoner.

/ritzau/