Udland

Kvinden bag Da Harry mødte Sally er død

Nora Ephron, der står bag film som "Da Harry mødte Sally" og "Søvnløs i Seattle", er død. Hun blev 71 år.

Kvinden bag Da Harry mødte Sally er død

Den 71-årige amerikanske manuskriptforfatter Nora Ephron tabte tirsdag kampen mod den alvorlige sygdom leukæmi, da hun sov ind på en medicinsk klinik i New York i USA. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den nu afdøde bestsellerforfatter og filminstruktør stod blandt andet bag de Oscar-nominerede romantiske filmkomedier "Silkwood", "Da Harry mødte Sally" og "Søvnløs i Seattle".

Nora Ephron stammede fra et jødisk hjem i New York og blev på grund af sin baggrund og sine film kaldt for det kvindelige modstykke til Woody Allen.

Inden hun tog fat på sin film- og forfattervirksomhed, var hun journalistpraktikant i presseafdelingen i Det Hvide Hus under præsident John F. Kennedy.

Ephrons første ægteskab var med forfatteren Dan Greenburg, som hun fik to sønner med, og det andet giftermål var med Watergate-journalisten Carl Bernstein. Siden 1987 var hun gift med forfatteren Nicholas Pileggi.

Nora Ephrons sidste film blev "Julie & Julia" fra 2009 med Meryl Streep i den store rolle som Julia Child, der som amerikansk ambassadørfrue i Paris omkring 1950 går i kokkelære på den estimerede Le Cordon Bleu kokkeskole - til megen forargelse for både amerikanere og franskmænd.

Da Nora Ephron fyldte 66, delte hun gavmildt ud af oplysninger om sig selv i essaysamlingen "Jeg er flov over min hals".

- Hvad er det dog, der får folk til at skrive, at det er bedre at være gammel end ung, spurgte hun, idet hun konstaterede, at man kan få ansigtet til at lyve om alderen, men ikke halsen.

Bogen strøg til tops på The New York Times bestsellerliste, da den udkom i 2006.

/ritzau/