Danmark

Kvinder: Det vigtigste ved at få børn er personlig udvikling

Laver lister med fordele og ulemper ved at sætte børn i verden

Det vigtigste ved at få børn er personlig udvikling, mener mange kvinder. Arkivfoto

Det vigtigste ved at få børn er personlig udvikling, mener mange kvinder. Arkivfoto

DANMARK:Der er mange forventninger forbundet med at blive mor. Men den fordel, de fleste kvinder forventer at få gennem et barn, er at blive udviklet som menneske, viser en helt ny undersøgelse fra Rigshospitalets Fertilitetsrådgivning.

Spørgeskemaundersøgelsen er lavet blandt 340 kvinder fra Storkøbenhavn, hvoraf størstedelen er højt uddannede, så de repræsenterer ikke alle kvinder i Danmark, understreger speciallæge Kathrine Birch Petersen, der er hovedansvarlig for undersøgelsen. Hun er alligevel overrasket over, at knap 90 procent svarer ”personlig udvikling”, og at det eksempelvis kun er halvdelen, som mener, at det at få børn er meningen med livet.

- Vi lever i en egocentrisk tid, hvor man ikke spørger, hvad man kan bidrage med til verden, men hvad verden kan gøre for én. Og jeg har en klar fornemmelse af, at mange kvinder laver et skema med fordele og ulemper ved at få børn, inden de beslutter sig. Og fordelene skal helt klart opveje ulemperne, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Mødre udvikler empati

Niels Arbøl, der er biolog, har forsket i moderskabelse, og han har skrevet to bøger om udfordringerne i det, han kalder ”det moderløse samfund”.

Han peger på, at mødre faktisk udvikler deres person, fordi omsorgen over for barnet og den respons, de modtager, ændrer hormonstofferne i kroppen, så de udvikler mere empati og større følelsesmæssig intelligens.

På den måde kan kvindernes svar være et positivt udtryk for, at deres forventninger er i overensstemmelse med virkeligheden.

Flere børn med problemer

Men flere ting peger i retning af, at det nok ikke er den slags udvikling, de fleste kvinder tænker på, siger han:

- Danskerne er dem i verden, hvis børn er anbragt flest timer i institution. Der er også rigtig mange børn og unge, der selv meddeler, at de har et højt niveau af stress, lavt selvværd eller stressproblemer, og begge dele kobler mange fagfolk direkte sammen med, at børnene ikke har fået tilstrækkelig opmærksomhed og nærvær fra deres forældre i de første år. I nogle tilfælde, fordi forældrene ser børnene som en hindring for den slags personlige udvikling, de havde forventet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.