LA har nyt skattetilbud til Thorning

Sænk væksten i velfærden, så er der råd til en skattereform, som skåner boligejerne og pensionister, mener LA.

LA har nyt skattetilbud til Thorning

Mens regeringen og Venstre har svært ved at mødes om en skattereform, så kommer Liberal Alliance med et radikalt tilbud til regeringen.

Fjern alle de upopulære forslag, der rammer boligejere, bilister, pensionisterne samt danskere på overførselsindkomsterne. I stedet skal danskerne indstille sig på en mindre vækst i velfærden, end regeringen lægger op til i de kommende år.

Liberal Alliance foreslår at finansiere hele skattereformen ved, at væksten i det offentlige forbrug sænkes fra regeringens 0,8 procent om året til en vækst på 0,3 procent svarende til 20.000 flere offentlige ansatte. Det giver ifølge partiet en gevinst på 18 milliarder.

Dermed er der ifølge Liberal Alliances leder Anders Samuelsen råd til en aftale, der indeholder de centrale elementer i regeringens skattereform: En lettelse i topskatten og et højere beskæftigelsesfradrag til alle på arbejdsmarkedet.

- Regeringen har fremlagt et forslag til en skattereform, som stort set bare flytter rundt på skatter. Frem og tilbage er lige langt - og det er simpelthen ikke godt nok. Skatten må og skal ned, siger Anders Samuelsen.

Han har ikke selv mandater nok til at giver regeringen flertal for en skattereform, men han har tidligere foreslået, at Liberal Alliance går sammen med De Konservative om at indgå en aftale med regeringen.

Det er usikkert, om de to partier - der kæmper om de samme vælgere - kan enes om at gå sammen med regeringen uden om oppositionens største parti Venstre.

Og det bliver formentlig nødvendigt, for Venstre er enige med regeringen i, at væksten i den offentlige sektor skal være på 0,8 procent i de kommende år.

Ifølge Anders Samuelsen hænger Venstres krav om skattelettelser ikke sammen, når man fastholder, at den offentlige sektor skal vokse med 0,8 procent om året.

- Vil man have skattelettelser, og det skal vi have, så er der ingen vej uden om at effektivisere i den offentlige sektor. Der er ingen, der både kan blæse og have mel i munden - heller ikke Venstre, siger Anders Samuelsen.

Forslaget er dog formentlig helt uspiseligt for Helle Thorning-Schmidt, der er gået til valg på netop at sikre en vækst i det offentlige.

/ritzau/