LA-ønsker til ny regering: Lavere skat og mere vækst

De tre borgerlige partier er i modsætning til S, R og SF i "familie" og skal nok blive enige, siger Samuelsen.

Lavere skat, mere vækst, mere frihed og en bedre offentlig sektor.

Det bliver nogle af de centrale emner for Liberal Alliance i forhandlingerne om en ny regering.

Det siger partiets leder, Anders Samuelsen, efter at han mandag kom ud fra det første møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg.

Efter måneders bittert opgør om topskatten og trusler om valg kalder Anders Samuelsen nu stemningen "god og optimistisk":

- Selvfølgelig er der knaster, der skal håndteres. Men der er en grundlæggende fælles idé om at skabe noget, som er visionært, optimistisk og en ny start for Danmark.

- Det glæder jeg mig rigtig meget over, siger Anders Samuelsen.

Han vil endnu ikke gå i detaljer med Liberal Alliances konkrete krav til regeringsgrundlaget, men siger:

- De dagsordener, som vi har kæmpet for i alle årene, skal helst stå tydeligt i det kommende regeringsgrundlag.

- Vi ønsker en offentlig sektor, hvor de ansatte er fagligt uddannede. Hvor vi har tillid til dem frem for at regelstyre dem ned under gulvtæpperne, siger Anders Samuelsen og tilføjer:

- Vi skal have tillid til erhvervslivet og dets evne til at skabe vækst og arbejdspladser. Det kræver også, at vi har lavere skatter.

Han forventer, at partierne kan nå til enighed væsentligt hurtigere, end Socialdemokratiet, De Radikale og SF gjorde efter valget i 2011.

Her trak forhandlingerne i "det sorte tårn" ud i flere uger og udløste en langvarig debat om løftebrud fra S og SF's side.

Det kommer ikke til at ske for V, LA og K, siger Samuelsen.

- Vi er i familie. Vi er ikke tre forskellige partier, der trækker i hver sin retning. Vi kan gøre det på kortere tid, fordi vi grundlæggende er enige, siger Samuelsen.

Han mener, at det bliver en styrke for den nye regering, at man kan fremlægge "visionerne" fra start og så forhandle derfra.

- Den største udfordring er at lægge ambitionsniveauet rigtigt. Det skal være realistisk at nå derhen med et flertal i Folketinget. Men det er vigtigt, at vi viser danskerne, hvad det vil sige at have en borgerlig-liberal regering, siger Anders Samuelsen.

De liberale ønsker om lavere skat og mindre offentlig sektor vil dog formentlig støde på hård modstand fra blå bloks største parti, Dansk Folkeparti. Og dermed bliver det svært at samle flertal for dem.

Dansk Folkeparti har dog lovet at støtte en ny VLAK-regering. Lars Løkke Rasmussen kan samtidig ånde lettet op i forhold til LA's ultimative topskattekrav.

Lettelsen på fem procentpoint kommer ikke med i regeringsgrundlaget, fastslår Anders Samuelsen mandag.

Parterne håber at kunne nå til enighed om en ny regering i løbet af en uges tid.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.