Lån i schweizerfranc dræner kommuner for millioner

En række kommuner har samlet tabt 210 millioner kroner på at spekulere i omstridte lån.

Lån i schweizerfranc dræner kommuner for millioner

Overalt i landet er kommuner som Næstved, Vordingborg, Silkeborg og Assens ved at gøre tabene op efter en bekostelig spekulation i schweizerfranc-lån.

Alene i år har 22 kommuner indfriet eller omlagt de dyre lån, og i 12 af kommunerne har det givet et samlet kurstab på 210 millioner kroner, skriver Politiken.

I februar blev de omstridte lån forbudt at optage. Alligevel har yderligere 26 kommuner stadig lån i schweizerfranc. Det fremgår af Politikens aktindsigt hos 95 af landets 98 kommuner.

Godt og vel hver anden har forsøgt sig med lån eller såkaldte valuta- eller rente-swap, optaget i schweizerfranc. Kommunerne blev nemlig ikke tvunget til at kvitte lånene med det samme ved lovvedtagelsen i februar.

At mange kommuner i midten af 00'erne faldt for fristelsen til at optage lån i schweizerfranc, skyldtes, at det dengang var langt billigere end danske lån.

- Som kommune forsøger man at se på alle de midler, man har til rådighed for at få flere penge, siger Ivan Hansen (S), borgmester i Sorø Kommune, til Politiken.

Kommunen står til et tab på 7,8 millioner kroner.

Midt i oprydningsfeberen sætter Finn Østrup, økonomiprofessor ved CBS, spørgsmålstegn ved, om et forbud mod lån i andre valutaer end kroner og euro er nok.

Eller om kommunerne i det hele taget skal forbydes at flirte med alternative finansieringsmetoder:

- Kommunernes opgaver er velfærdsydelser. Det er at sørge for kloakker og børnehaver. Deres opgaver er ikke avancerede finansielle transaktioner, som bliver indgået med finansielle virksomheder, siger han til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.