Udland

Lån til Grækenland udbetales efter møder med trojka

Det kriseramte Grækenland får udbetalt 66 milliarder kroner i lån efter møder med trojka om finanspolitik.

Lån til Grækenland udbetales efter møder med trojka

Grækenland og de internationale kreditorers "trojka" er nået til enighed om den økonomiske genopretning, hvormed grækerne kan få udbetalt 8,8 milliarder euro (66 milliarder kroner) i lån. Det oplyser den græske finansminister.

- Forhandlinger, der har været ført siden marts, er afsluttet med en aftale, siger finansminister Yannis Stournaras.

- Vi venter nu på, at lånene bliver givet fri, siger han.

Lånene blev blokeret af trojkaen - EU-Kommissionen, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) - indtil Grækenlands finanser og sparepolitik var blevet gennemgået og godkendt.

- Vi er nået frem til en aftale om den økonomi og finanspolitik, der er nødvendig for at sikre, at programmet bliver på sporet, hedder det i en fælles erklæring fra trojkaen.

I erklæringen hedder det, at den græske regering har taget skridt, som gør det sandsynligt, at grækerne efter al sandsynlighed vil nå de finanspolitiske mål for marts.

Lånene i en redningspakke fra EU og IMF siden 2010 er i alt på 240 milliarder euro (omkring 1790 milliarder kroner).

De nye forhold i Grækenland indebærer blandt andet, at inddrivelser af ejendomsskatter i 2013 vil ske via el-selskaberne, da dette har vist sig at være en effektiv måde at få nye afgifter ind på.

Grækerne er gået med til yderligere offentlige nedskæringer, som indebærer nedlæggelser af 4000 stillinger i den offentlige sektor i år og af yderligere 11.000 stillinger i 2014.

Det græske bruttonationalprodukt er faldet med over 22 procent siden 2008, efter at besparelser, skatteforhøjelser og lønnedgang har undergravet efterspørgslen. Arbejdsløsheden er steget til 26 procent.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.