Lånegæld kan æde gevinst ved forsyningsstrategi

Dansk Affaldsforening tvivler på regeringens løfter om lavere regninger til forbrugerne.

Amager Forbrænding Foto: Scanpix/Søren Bidstrup

Amager Forbrænding Foto: Scanpix/Søren Bidstrup

Forsyningsselskaberne skal effektivisere for næsten seks milliarder kroner, mener regeringen. Det skal føre til en lavere regning til forbrugerne. Eksempelvis vil en almindelig familie skulle spare 2800 kroner om året.

500 millioner kroner til den besparelse forventes at komme fra en liberalisering af affaldsenergisektoren, der i dag er præget af kommunale selskaber.

Men ifølge Dansk Affaldsforening, der er en interesseorganisation for de kommunale affaldsenheder, mangler regeringens regnestykke et par potentielt betydningsfulde mellemregninger.

- Hvis man skal ud og konkurrere, så er det på det europæiske marked, siger Jacob Hartvig Simonsen, der er direktør i Dansk Affaldsforening.

- Hvis den internationale markedspris for få behandlet et tons affald er 500 kroner, og den i Danmark er 300, så vil prisen i Danmark også lægge sig på 500 kroner. Så vil borgerne opleve en mer-regning i stedet for en gevinst.

Modsat mener Dansk Industri, at tiden er moden til en liberalisering.

- Det vil gavne både miljøet og økonomien, hvis private aktører får mulighed for at komme ind på dette marked, siger Tine Roed, der er direktør i Dansk Industri.

Såfremt de private aktører skal ind på markedet for affaldsenergi, skal de kommunale selskaber have afklaret deres lån på 10 milliarder kroner. Gælden, der stammer fra investeringer i anlæg, står i lavrentelån optaget i KommuneKredit.

- Alle lånene i de her store affaldsenergi-anlæg skal givetvis omlægges. Der kan være en lang række udgifter i forbindelse med den omlægning, siger Jacob Hartvig Simonsen.

Der er på nuværende tidspunkt ikke et komplet overblik over, hvad sådan en omlægning vil koste.

- Vi er i gang med at analysere det. Vi kigger ind i en engangsomkostning på mellem en til to milliarder og en årlig omkostning på 300 millioner, siger affaldsforeningens direktør.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Statsministeriet indkalder til pressemøde mandag aften
Luk