Lånemarked straffer Østjydsk Bank

Banken må betale den højeste rente for at låne penge blandt de større nordjyske pengeinstitutter

Østjydsk Bank med direktør Jens Vendelboe i spidsen må bære de største låneudgifter blandt de større nordjyske pengeinstitutter. Arkivfoto

Østjydsk Bank med direktør Jens Vendelboe i spidsen må bære de største låneudgifter blandt de større nordjyske pengeinstitutter. Arkivfoto

MARIAGER:Østjydsk Bank betaler den højeste rente på sin gæld blandt de større nordjyske pengeinstitutter.

Dermed betaler Østjydsk Bank den kontante pris for svage økonomiske resultater og et underskud efter skat sidste år på 154 millioner kroner.

- Østjydsk Banks topplacering afspejler simpelthen den usikkerhed, som bankens økonomiske situation har medført på lånemarkedet, siger seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet, som har beregnet de nordjyske pengeinstitutters egne renteudgifter for NORDJYSKE.

Renteudgiften er ikke faldet

Østjydsk Bank betalte sidste år en rente på 2,39 procent på sin gæld. Det er kun marginalt mindre end i 2011, da bankens lånerente lå på 2,41 procent.

Dermed går Østjydsk Bank imod den tendens, hvorefter næsten alle nordjyske pengeinstitutter har oplevet større fald i rentebetalingen.

- Tilliden til den danske banksektor voksede fra 2011 til 2012, og derfor har banker og sparekasser generelt kunne låne til en mærbar lavere rente, men den tenens har Østjydsk Bank kun været en del af i meget begrænset omfang, konstaterer Lars Krull.

Renteforskelle er vokset

Forskellene mellem den rente, som de nordjyske pengeinstitutter må betale på deres gæld, er voksende.

Sidste år betalte Østjydsk Bank som det hårdest belastede større pengeinstitut i Nordjylland altså en rente på 2,39 procent.

I den anden ende af skalaen slap Spar Nord med en rente på sin gæld på 0,9 procent.

Det er en forskel på 1,49 procent og svarer til, at Østjydsk Bank betaler en rente, der er op imod tre gange så stor som den, Spar Nord må betale.

Tenens til større forskelle

Den øgede forskel mellem Spar Nords og Østjydsk Banks lånerente er en del af en landstendens, hvor afstanden mellem de pengeinstitutter, der bliver opfattet som solide, og de, der bliver opfattet som mindre solide og dermed mere risikofyldte, vokser.

- I 2007 svarede forskellen mellem det pengeinstitut, som finansierede sig billigst, og det, der finansierede sig dyrest, til faktor 1,8. I 2012 udgjorde den tilsvarende forskel faktor 4,1, fortæller Lars Krull.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til bankens fundingudgifter fra administrerende direktør Jens Vendelboe fra Østjydsk Bank.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.