Lad ikke fitnessarmbåndet styre dit liv

Et studie viser, at folk ikke føler sig mere motiverede af fitnessarmbånd. Alligevel kan de være gode til at kickstarte din træning.

kvinde, løb, motion, ur, fitness, fitnessur Foto: Free/Colourbox

kvinde, løb, motion, ur, fitness, fitnessur Foto: Free/Colourbox

Hvor mange skridt tager du på en dag? Hvad er din hvilepuls? Hvor mange kalorier forbrænder du?

Det er blot noget af det, de såkaldte fitnessarmbånd eller aktivitetstrackere kan fortælle dig.

Nogle af armbåndene vil endda minde dig om, at du skal gå en tur, hvis du ikke har bevæget dig i lang tid. Formålet er at motivere dig til at tage trappen, gå en længere tur med hunden eller springe på cyklen på vej til job.

Men et amerikansk studie, som er publiceret i Journal of the American Medical Association viser, at fitnessarmbånd ikke altid formår at være det ekstra skub, der får os til at ændre livsstil.

Forskere ville undersøge, om armbåndet kunne motivere testpersoner til vægttab. Det lykkedes ikke.

- Bare fordi man giver folk et apparat, betyder det ikke, at man får de resultater, man havde troet. Disse fitnessarmbånd motiverer ikke folk i en sådan grad, at det gør en forskel i det lange løb, siger forskeren John Jakicic, som står bag studiet, til Time Magazine.

Et andet studie fra det medicinske fakultet på Duke University i Singapore, som Time Magazine også refererer til, viser, at folk ofte bruger armbåndet aktivt i de første par uger eller måneder, men herefter ryger det i skuffen eller i skraldespanden.

Kun 10 procent af de 800 testpersoner, der deltog i studiet, brugte stadig deres armbånd efter et år.

Personlig træner Per Nielsen mener dog, at fitnessarmbåndet har sin berettigelse, hvis man skal i gang med at tabe sig, bevæge sig mere eller gerne vil ændre motionsvaner.

For ham er det ikke nødvendigvis negativt, at man smider uret efter et års brug, hvis bare det har hjulpet en i gang med træningen.

- Man skal på sigt blive uafhængig af armbåndet, så man ikke kun tager trappen, fordi man skal op på et bestemt antal skridt, men fordi det er blevet en god vane. Man skal ikke føle sig tvunget til at gå med et armbånd, der skal fortælle en, at man skal bevæge sig. Det skal vi gerne gøre af os selv, siger han til Ritzau Fokus.

Per Nielsen oplever, at brugere af fitnessarmbånd kan blive så afhængige, at de føler, de ikke kan træne eller løbe, hvis ikke armbåndet sidder på håndleddet.

Og sådan skal det ikke være, understreger han.

Fitnessarmbånd kan have en negativ effekt, mener Per Nielsen, hvis man eksempelvis har været sygemeldt med stress og gerne vil tabe sig, men samtidig får dårlig samvittighed, fordi man ikke får bevæget sig nok.

Han vil dog stadig anbefale det, hvis man vil i gang med at bevæge sig mere og mangler motivation i starten.

I så fald skal man sørge for at bevæge sig normalt, når man har armbåndet på til at begynde med. På den måde kan man se, hvor meget man reelt bevæger sig på en almindelig dag, og så kan man sætte overskuelige og realistiske mål ud fra det.

Hvis målene er for urealistiske, kan de blive en stressfaktor, siger han.

Fakta: Tre gratis apps, der måler din daglige aktivitet:

- Endomondo: Kan bruges til løbeture, cykelture, gåture og andre motionsformer. Måler distancen og tiden, og kan i en betalt version give dig avancerede træningsdata.

- Moves: Registrerer automatisk alle dine skridt, løbeture og cykelture og kan også tælle kalorier, hvis du har en iPhone.

- Myfitnesspal: Holder styr på din daglige motion, kost og kalorier. Er især designet til folk, der gerne vil tabe sig.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden