Lægehelikopter opdagede brand: Landede og alarmerede beredskab

Tre grise aflivet ved gårdbrand i Sønderholm - det kunne være gået meget værre, hvis helikopter ikke havde opdaget branden

Jens Hukiær
Foto: Jan Pedersen
Ildebrand 23. juni 2018 18:44 - Opdateret 23. juni 2018 20:41

SØNDERHOLM: En brand på en gård på Sønderholm Hedevej kunne lørdag sidst på eftermiddagen have udviklet sig meget værre end tilfældet blev - havde det ikke været for lægehelikopteren fra Skive.

Det var nemlig helikopterens besætning, der opdagede branden, da de helt tilfældigt fløj hen over gården i Sønderholm.

Branden opstod i et halmoplag tæt på en svinestald på gården ved 16.45-tiden lørdag.

- Lægehelikopteren landede, alarmerede os og fik også varskoet gårdens beboere, så de kunne komme i sikkerhed, hvis branden skulle have udviklet sig. Det skete heldigvis ikke, men det kunne være gået meget værre, hvis ikke helikopterens besætning havde opdaget branden fra luften, fortæller indsatsleder Søren Korsgaard, Nordjyllands Beredskab i Aalborg Kommune.

Nu kunne beredskabet forholdsvis hurtigt komme til gården og i løbet af halvanden times tid få så meget styr på branden, at den ikke bredte sig til mere end stalden, som halmoplaget lå op ad.

- Hele stalden var røgfyldt, da vi kom herud. Og vi har måttet aflive tre grise, der har været tilset af en tilkaldt dyrlæge. Der kommer formentlig flere aflivninger i løbet af søndag og mandag, for grisene var hårdt ramt af røgen. Men ellers har vi pillet noget tag af staldbygningen, fået luftet ud og tilset de grise, der var i stalden og så ellers få efterslukket den ulmende halm, forklarer indsatslederen.

Der var i alt omkring 320 grisesøer i stalden, da branden brød ud.

- Men det kunne være gået meget værre. Da lægehelikopteren opdagede branden, var der ingen hjemme på gården, og havde lægehelikopteren ikke opdaget branden havde vi stået med et helt andet scenarie: En fuldstændig brændende gård med 800 indebrændte grise, konstaterer indsatslederen.

Nordjyllands Beredskab havde i alt otte køretøjer og omkring 20 brandmænd i aktion ved indsatsen ved gårdbranden - en indsats som varede yderligere et par timer.

Udover beredskabet var også den tilkaldte dyrlæge og politiet til stede.

Brandårsagen menes ifølge indsatslederen at have været en gnist fra noget halm, som gårdejeren tidligere på dagen havde været ved at fodre sit halmfyr med.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...