Danmark

Lægen skal rådgive dig om genetiske test

Danskerne har krav på, at de praktiserende læger rådgiver dem om resultatet af genetiske test, mener Etisk Råd

Lægen skal rådgive dig om genetiske test

Er du i risiko for at få kræft, blodpropper eller sukkersyge? Mulighederne for at blive testet genetisk gennem et simpelt skrab med en vatpind i kinden stiger hastigt og bliver stadigt billigere.

Derfor mener Det Etiske Råd, at sundhedssystemet med de praktiserende læger i spidsen må påtage sig den svære opgave med at rådgive danskere, der med svar fra en gentest i hånden står med informationer om mulige trusler mod deres fremtidige helbred.

Private firmaer tilbyder direkte til forbrugerne stadigt billigere genom-undersøgelser (undersøgelser af arvemassen) for omkring blot 100 dollar - cirka 575 kroner.

I USA boomer efterspørgslen. Ifølge Det Etiske Råd er vi derfor nødt til at forholde os til en tilsvarende kommende interesse fra danskere, der vil kende deres medfødte dispositioner for mulige sygdomme.

Det er baggrunden for en række anbefalinger fra Det Etisk Råd, som offentliggøres torsdag.

- I dag er der kun lille interesse for den type test i Danmark. Men vokser det som i USA, vil det belaste det offentlige sundhedsvæsen meget, siger dr.med. professor Gunna Christiansen fra Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi på Aarhus Universitet.

Hun forklarer, at de fleste vil opfatte svaret på deres test som sort tale og derfor tage svaret med til deres praktiserende læge.

Gunna Christiansen er formand for arbejdsgruppen under Det Etiske Råd, som har kulegravet genom-undersøgelser.

Rådet mener, at det er urealistisk at forbyde danskerne selv at få lavet genetiske test, og at det derfor er det danske sundhedsvæsens pligt at hjælpe med at fortolke konsekvenserne af prøverne.

- Der er ikke mange genetiske eksperter i Danmark, så det må være de praktiserende læger, der skal uddannes til at løse opgaven med at rådgive dem, der får lavet en test, siger Gunna Christiansen.

Etisk Råd mener også, at sundhedsministeren skal sørge for en hjemmeside, hvor danskerne kan hente brugbar og uvildig information om fordele og ulemper ved de nye testmuligheder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.