Læger dropper konflikt - formand trækker sig

Lægerne beslutter sig for ikke at aflevere deres ydernumre. Og derfor er lægekonflikten sat på standby - opdateret kl. 19.13

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation Henrik Dibbern er nu forhenværende. Ha har trukket sig i protest mod at lægerne ikke vil aflevere deres ydernumre.

Foto: Torkil Adsersen/Scanpix

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation Henrik Dibbern er nu forhenværende. Ha har trukket sig i protest mod at lægerne ikke vil aflevere deres ydernumre. Foto: Torkil Adsersen/Scanpix

DANMARK:De praktiserende læger afleverer ikke deres ydernumre som varslet, og dermed er lægekonflikten i første omgang afværget. Det oplyser Praktiserende Lægers Organisation (PLO) på et pressemøde.

Samtidig trækker Henrik Dibbern sig overraskende som formand. Konstitueret formand er Bruno Melgaard Jensen, der er formand for PLO-Midtjylland og læge i Odder.

Henrik Dibbern talte for at konflikte, men han havde kun 24 læger i det 51 store repræsentantskab bag sig.

Henrik Dibbern, der lørdag trådte tilbage som formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), forklarer, at han ikke kan se sig selv i spidsen for PLO, nu hvor der er truffet en beslutning om ikke at aflevere lægernes ydernumre.

- Vi har et fælles projekt i PLO om, at vi gerne vil forhandle gode aftaler. Vi har bare forskellige holdninger til, hvad der skal til for at skaffe gode aftaler. Vi må lave en politik ud fra, at vi ikke afleverer vores ydernumre. Det synes jeg, at nogle andre kræfter må forsvare. Derfor trådte jeg tilbage som formand, siger han.

25 læger imod

25 læger i et delt repræsentantskab stemte for ikke at gøre alvor af truslerne om at indlevere de såkaldte ydernumre, og derfor traf han beslutningen om at gå.

Ifølge Bruno Melgaard Jensen havde Dibbern ikke tillid til regionernes formand, Bent Hansen (S), der skal forestå de kommende forhandlinger mellem læger og regioner om lægernes fremtidige arbejdsforhold.

Beslutningen, som blev truffet på et længere møde lørdag, er den foreløbige kulmination på en langvarig konflikten mellem staten, regionerne og lægerne.

Med beslutningen kan lægerne og Danske Regioner nu sætte sig ned for at prøve at finde ud af, hvordan de overordnede økonomiske rammer for lægernes virke skal være.

Tavlen vasket ren

Bent Hansen har oplyst, at han er klar til at viske tavlen ren forud for forhandlingerne.

Derudover har regionerne fundet ekstra 65 millioner kroner til at dække nogle af de ekstra opgaver, lægerne får i fremtiden. Lægerne har lagt op til at det vil koste 108 millioner kroner.

Den oprindelige aftale mellem lægerne og regionerne, der fastlægger lægernes arbejdsvilkår, udløb 1. april, uden at parterne var blevet enige om en ny aftale.

Regionerne ville have mere magt over planlægning i praksisserne, mens lægerne ønskede at beholde deres indflydelse.

Aftale opsagt

Da forhandlingerne så brød endeligt sammen i begyndelsen af maj, opsagde regionerne aftalen med lægerne.

Efterfølgende annoncerede regeringen et lovindgreb, som blev vedtaget torsdag i sidste uge. Lovindgrebet forlænger den nuværende overenskomst et år, hvorefter en ny aftale træder i kraft.

Den nye aftale fastlægger de overordnede rammer for lægernes virke og lægger sig tæt op af regionernes ønsker.

Løn til forhandling

Løn og de økonomiske vilkår skal dog stadig forhandles på plads af lægerne og regionerne, og parterne har altså nu et år til at blive enige.

Lægerne har gennem store dele af forløbet truet med at træde helt ud af samarbejdet med regionerne - altså deponere deres såkaldte ydernummer. Det var det, de tog stilling til på lørdagens møde.

Ifølge en opgørelse fra PLO var flere end ni ud af 10 læger parat til at deponere ydernummeret.

Det ville betyde, at danskerne skulle betale for lægehjælp, men det bliver altså ikke tilfældet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.