Læger i protest - patienter skal betale

Stort flertal af læger vil droppe samarbejdet med det offentlige

Læger vil droppe samarbejdet med det offentlige. Arkivfoto

Læger vil droppe samarbejdet med det offentlige. Arkivfoto

KØBENHAVN:Indbyggere i hovedstadsområdet skal formentligt til at betale for deres besøg hos lægen efter 1. september.

En afstemning blandt de praktiserende læger i Region Hovedstaden viser mandag aften, at et stort flertal er parate til at sige farvel til samarbejdet med det offentlige i protest mod regeringens indgriben i lægernes konflikt med regionerne.

- Der var meget stærk opbakning til den linje, vi har lagt, siger formanden for de praktiserende læger i PLO, Henrik Dibbern, til Ritzau.

- Vi er blevet stillet over for en opsigelse af vores aftale og et forsøg på med lovindgreb at styre, hvordan vi skal være praktiserende læger. Det blev blankt afvist af en stor majoritet af alle Region Hovedstadens læger, siger han.

Utidig indblanding

90,6 procent af 790 fremmødte praktiserende læger siger ja til at deponere deres ydernummer, oplyser de praktiserende læger i Hovedstadsområdet - PLO-Hovedstaden.

2,1 procent af de fremmødte siger nej. 7,3 procent er i tvivl, om de bakker op om deres organisations opfordring til at melde sig ud af det offentlige i protest mod regeringens indgriben i lægernes konflikt med regionerne.

PLO-Hovedstaden havde indkaldt de omkring 1000 praktiserende læger til ekstraordinært medlemsmøde med opsigelsen af overenskomsten og regeringens lovforslag om almen lægepraksis på dagsordenen.

Ifølge Henrik Dibbern er de praktiserende læger især utilfredse med det, de mener, er utidig indblanding i deres arbejde og selvbestemmelse.

- Man forsøger at få skabt regler, som gør, at sundhedsministeren, kommunerne og regionerne kan sidde fjernt fra lægepraksis og bestemme, hvad, det er, tiden skal gå med, tilføjer han.

Afstemninger i resten af landet

De kommende dage vil de praktiserende læger i resten af landets regioner ligeledes holde afstemninger, om lægerne vil deponere deres ydernumre i protest.

Danske Regioner opsagde tidligere på måneden overenskomstaftalen med Praktiserende Lægers Organisation (PLO) efter et langt forhandlingsforløb.

Samme dag fremlagde sundhedsminister Astrid Krag (SF) et lovforslag, der skal fastlægge de overordnede rammer for lægernes arbejde.

Ydernummeret er det nummer, som en alment praktiserende læge får tildelt af den offentlige sygesikring som betingelse for honorarafregning med sygesikringen.

Hvis lægerne deponerer deres ydernumre, skal patienterne fra 1. september selv betale for et besøg hos lægen. Herefter er det op til det offentlige, hvor mange penge, der skal refunderes til patienten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.