Aarhus

Læger scorer bonuspoint på rejser betalt af forskningspenge

Hospitalsdirektør erkender problemet og lover forbedringer

Arkivfoto

Arkivfoto

AARHUS:San Francisco, Firenze og Australien - lægerne på Aarhus Universitetshospital rejser gerne langt for at tilegne sig ny viden.

En gennemgang af 847 bilag betalt af forskningsmidler viser, at alene fire afdelinger af hospitalet har brugt 1.365.103 kroner til at rejse for i perioden 2009-2014.

Langt hovedparten er gået til deltagelse i medicinske konferencer.

Metroxpress har gennemgået bilag for to hjerteafdelinger, Klinisk Epidemiologisk Afdeling og Onkologisk afdeling.

Kritik fra Rigsrevisionen

I en række tilfælde fremgår det, at læger beder om at trække beløb fra forskningskonti, der er givet til andre formål. Et forhold Rigsrevisionen kritiserede, da den gennemgik samme bilag i februar.

I en sag skriver statens revisor om Aarhus Universitetshospital, at penge, som er givet til at betale for et apparat, er brugt som en kassekredit i halvandet år, til apparatet var købt:

”En bevilling til apparatur på 16 millioner kroner bliver sat ind på en løbende konto, hvorfra udgiften til apparaturet afholdes sammen med andre udgifter, for eksempel udgifter til rejser og bespisning,” lyder det fra Rigsrevisionen.

Private bonuspoint

De mange millioner er siden brugt til formålet. Hospitalet erkender, at de ikke har holdt konti tilstrækkeligt adskilt.

En gennemgang af de mange bilag viser, at flere forskere selv køber flybilletter, som de siden får refunderet. På den måde får de selv de mange bonuspoint privat.

Det blev ellers i 2006 forbudt for offentligt ansatte ved et cirkulære fra Finansministeriet at beholde bonuspoint fra tjenesterejser.

Hospitalsdirektør Gert Sørensen fra Aarhus Universitetshospital erkender problemet og siger, at hospitalets revision selv opdagede fejlen med bonuspointene.

Savner klare regler

Ifølge professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet, har Aarhus Universitetshospital i lighed med andre danske hospitaler haft alt for lidt styr på lægernes bilag:

- I virkeligheden viser alt det her jo, at hospitalerne har forsømt at lave brugbare regler. Det falder tilbage på et ledelsesmæssigt ansvar på hospitalet, der ikke har taget det her tilstrækkeligt alvorligt, siger han til metroxpress.

Hospitalsdirektør Gert Sørensen erkender problemet, men siger, at man sidste efterår lavede klare regler.

- Når det gælder professorens kritik, så påpegede vores revision allerede i 2013, at her var et område, vi skulle kigge på. Det gjorde, at man gennemgik hele 250.000 bilag, og vi blandt andet havde seks forskere her til personlige samtaler, hvor de alle måtte betale beløb tilbage, siger han og tilføjer:

- I efteråret 2014 indførte vi klare interne regler for, hvad man må og ikke må. Så kan der stadig være nogle hjørner, som dem I påpeger. Men her er vi klar til at ajourføre reglerne, forklarer hospitalsdirektør Gert Sørensen til metroxpress.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.