Læger skal lære at sige nej

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

En udrykningslæge fra Aalborg Sygehus lod søndag eftermiddag en ung motocrosskører, som var kommet til skade på motorbanen ved Dall, vente en ekstra omgang, fordi han ikke ville køre i den ambulance, som stævnet havde i beredskab. Foto: Scanpix

KØBENHAVN:Stå fast og sig nej. Sådan lyder beskeden fra politikerne på Christiansborg til de praktiserende læger, der føler sig presset til at udskrive falske sygemeldelser i forbindelse med arbejdsretlige konflikter. - Det er lægerne, der i sidste ende tillader, at det foregår. De skal ikke være så hurtige på aftrækkeren til at give en sygemelding. Fagforeningerne må gøre, som de vil. Jeg kan kun moralsk fordømme, hvis de rådgiver deres medlemmer til at bruge sygemeldinger i en konflikt, siger Jakob Axel Nielsen (K). Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov er enig. - Lægerne må naturligvis sige fra, hvis der ikke er anledning til at give en sygemelding, siger han. Thomas Adelskov mener, at de nuværende dagpengeregler bærer en del af skylden. - Som systemet er skruet sammen i dag, er det ofte den eneste udvej at gå til lægen og få en sygemelding, hvis man ikke kan blive enig med arbejdsgiveren. Hovedproblemet er, at der ikke findes et ordentligt konfliktløsningssystem. En løsning kunne være, at man skabte nogle regler for konfliktløsning og eventuelt gjorde det muligt at tage en opmand ind for at løse problemerne på arbejdspladsen, siger Thomas Adelskov. Formanden for de praktiserende læger, Michael Dupont, understreger, at lægerne ikke godkender alle ønsker om sygemeldinger. - Når patienterne vil have en sygemelding for at slippe for at se arbejdsgiveren i øjnene, siger vi nej. Men det er svært, når de kommer med en forventning om, at de kan sygemeldes, fordi deres arbejdsgiver eller fagforening har sagt det. Det drejer sig også om økonomiske interesser, hvor det så er lægerne, der smækker kassen i, når vi ikke vil sygemelde en person. Vi skal dybest set slet ikke blandes ind i det. Vi skal tage os af de syge ikke af arbejdsretlige konflikter, siger Michael Dupont.