Læges friværdi skal betale erstatning for bedrageri

Byret siger god for, at læges friværdi kan bruges til at betale erstatningsgæld efter bedragerisag.

Ikke alene kunne overlæge Peer Grande fredag vinke farvel til en uplettet straffeattest, da han ved Københavns Byret blev dømt for bedrageri mod Rigshospitalet. Også en væsentlig del friværdien i lægens hus er med dommen ikke længere hans.

Dommen er ikke endelig og kan ankes til Østre Landsret. Men får den lov at stå ved magt, så skal friværdien i lægens bolig bruges til at betale erstatning til Rigshospitalet.

Efter dommen valgte retsformand Helle Hastrup nemlig at nikke ja til en begæring fra sagens anklager, advokaturchef Per Justesen. Begæringen gik på, at en beslaglæggelse, som tidligere er foretaget i friværdien, skal bruges til at erstatte Rigshospitalets tab.

- Det foregår på den måde, at der tidligere i sagen er afsagt en kendelse om beslaglæggelse. Den kendelse er så blevet tinglyst på ejendommen, fortæller Per Justesen.

Hvordan beløbet skal realiseres, så hospitalet kan få sine penge, er uvist. Men det vil i sidste ende kunne betyde, at Rigshospitalet kan kræve huset solgt, hvis ikke pengene kan tilvejebringes på anden måde.

Peer Grande blev fredag dømt for i adskillige tilfælde at have brugt midler fra en forskningskonto, som han administrerede, til private formål.

Pengene gik blandt andet til dyre ure, rejser og tøj, og det var ikke alene i strid med hospitalets retningslinjer på området, men også med straffeloven, hvis altså byrettens dom kommer til at stå ved magt.

På Rigshospitalet lyder meldingen fra hospitalsdirektør Per Christiansen, at man tager dommen til efterretning.

- Jeg finder rettens afgørelse tilfredsstillende, men det er samtidig en sag, som Rigshospitalet gerne ville have været foruden, siger han til Rigshospitalets hjemmeside.

Peer Grande har nu to uger til at overveje, om dommen skal ankes til Østre Landsret. Også anklagemyndigheden har mulighed for at anke dommen, idet Grande blev frifundet i nogle af de forhold, han var tiltalt for.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.