Lækkerier i nationalparken

Jens Christian Sørensen satser på kødkvæg, der bl. a. græsser i Nationalpark Thy

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Studene får en alsidig kost bestående af bl.a. græs, lyng, blade fra løvtræer - og siv fra Tvorup Hul.

HANSTHOLM/TVORUP:- Jeg elsker det her job. Jeg har mere at lave, end jeg havde før, men det er på en helt anden måde. Når man er et naturmenneske, så er det jo det helt rigtige, siger Jens Christian Sørensen.

Han har inviteret avisen med ud på en morgentur til Tvorup Hul - en af syv-otte lokaliteter i Nationalpark Thy, hvor han har stude til at græsse - som led i naturplejen af de arealer, der ellers ville springe i skov i løbet af kort tid, skriver Thisted Dagblad lørdag.
Efter lidt tøven vil flokken på omkring 25 ungkreaturer gerne komme og hilse på landmanden og hans gæster.
De sort- og rødbrogede dyr trækker hen langs nordsiden af den lille sø i Tvorup Klitplantage, midt i Nationalpark Thy. Undervejs forsyner de sig fra vegetationen af græs og lyng. Men til lækkerierne hører helt klart både løvet på de lave buske i området, og ikke mindst sivene, som studene bevæger sig lidt ud i søen for at få fat i.
Studene tager ikke ligeså hurtigt på i vægt, som hvis de blev fedet op på en saftig kløvermark, suppleret med kraftfoder. Til gengæld får de lov til at leve, til de er tre år. Og det vil kunne smages på bøfferne, at kvæget har fået en alsidig kost, fastslår Jens Christian Sørensen.
Han har tidligere haft både malkekvæg og opdræt af tyrekalve på sin gård i Nytorp ved Hanstholm. Selv om malkekøerne kom på græs i sommerhalvåret, var det ikke en produktion, som Jens Christian Sørensen trivedes med. En stor del af arbejdsdagen tilbragte han i staldene, hvor tyrekalvene gik hele året.
Jens Christian Sørensen kørte sur i det - samtidig med, at opdrættet af tyrekalve ikke var nogen givtig forretning.

En hektar pr. dyr

- Jeg snakkede med konsulenten om i stedet for at få nogle stude. Og det var ham, der gjorde mig opmærksom på muligheden for at få støtte til afgræsning af naturarealerne i Nationalpark Thy, fortæller han.

Siden foråret har en del af Jens Christian Sørensens stude afgræsset i alt 100 hektar statsejet jord i Nationalpark Thy, fordelt på forskellige arealer i området fra Hanstholm og helt ned til Stenbjerg. Desuden har han stude dels på en del af sine egne jordtilliggender, dels på arealer, han har lejet af Thisted Kommune.
Studene har god plads i nationalparken. Faktisk en hel hektar pr. dyr. Det er nødvendigt, fordi der er tale om relativt næringsfattige arealer. Samtidig må de ofte deles med nogle af de talrige krondyr i nationalparken.

Side om side med krondyrene

Kreaturerne går ellers i indhegninger med solide Poda-hegn omkring. Det er imidlertid ikke noget problem for krondyrene, der så let som ingenting springer over hegnet.

- Men krondyrene skal være der, og de græsser uden problemer side om side med studene, fortæller Jens Christian Sørensen.
Han lagde om til økologi i foråret 2011. Det var en beslutning, der ikke lå den naturglade landmand fjernt. Når det ikke er sket tidligere, skyldes det, at han tvivlede på, at det kunne lade sig gøre at skaffe en levevej uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning.
Om det faktisk er muligt - det er endnu for tidligt at sige. Og hvis man skal leve af kødkvæg, der blandt andet afgræsser naturområder, så kræver det rigtig mange kreaturer. Planen er at udvide fra de nuværende 350 til 400 stude. Så mange har han plads til hjemme i staldene, hvor studene skal gå fra november til april.
Samtidig er det nødvendigt med fortsat EU-støtte:
- Om der bliver ved med at være ligeså mange støttekroner, det er jo ikke til at vide. Men at vi skal passe godt på naturen - det tror jeg er en trend, der er kommet for at blive. Og det er noget, der bliver værdsat af folk.

Mange vibeunger

Jens Christian Sørensen er heller ikke i tvivl om, at omlægningen til økologi var et rigtigt valg - i hvert fald set fra naturens synspunkt:

- På mine marker derhjemme har jeg aldrig set så mange vibeunger som i år, fortæller han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.