Hele landet

Lærere flygter fra folkeskolen

Over 5000 lærere forlod folkeskolen og antallet af skolelærere, der forlader folkeskolen, kan stige yderligere, advarer lærerforening

Foto Lars Pauli

Foto Lars Pauli

Familie fortæller deres erfaring med heldagsskolen.

Helle Bach er mor til sønnen William, som gik i børnehaveklasse på Gistrup Skole i 2012. Sommeren sidste år flyttede familien til Dubai, hvor begge børn går i engelsk heldagsskole, hvilket de er meget begejstrede for. Når de sammenligner det akademiske niveau, børnenes trivsel og undervisningen - er der rigtig mange ens punkter mellem den engelske model og den nye skole reform - mener de.

Foto Lars Pauli Foto Lars Pauli Familie fortæller deres erfaring med heldagsskolen. Helle Bach er mor til sønnen William, som gik i børnehaveklasse på Gistrup Skole i 2012. Sommeren sidste år flyttede familien til Dubai, hvor begge børn går i engelsk heldagsskole, hvilket de er meget begejstrede for. Når de sammenligner det akademiske niveau, børnenes trivsel og undervisningen - er der rigtig mange ens punkter mellem den engelske model og den nye skole reform - mener de.

HELE LANDET: 5180 lærere har forladt folkeskolen det seneste skoleår.

Det viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor for perioden august 2015 til august 2016.

Antallet svarer til en stigning på 25 procent sammenlignet med skoleåret 2012/2013, hvor folkeskolereformen, der trådte i kraft i august 2014, blev vedtaget.

Der er dog tale om et mindre fald i forhold til skoleåret 2014/2015. Her forlod 5406 lærere folkeskolen.

Og nyheden om at flere end 5000 lærere har forladt folkeskolen det seneste skoleår, skal tages med et gran salt.

Finder andre jobs

For lærerne har traditionelt set fundet andre job inden for det private erhvervsliv og andre uddannelsesinstitutioner.

Det påpeger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

- Lige i øjeblikket er det blandt andet folkeskolereformens skyld, men andre tider har det været lysten til at gøre noget andet, som har drevet dem, siger han.

Alligevel frygter Danmarks Lærerforening et endnu større frafald de kommende år.

- Når vi taler med lærerne, hører vi, at rigtigt, rigtigt mange overvejer at søge andre steder hen, men at de endnu ikke har gjort det.

- Derfor er det en meget tidlig advarselslampe, der bør blinke nu, siger Dorte Lange, næstformand for Danmarks Lærerforening.

Konstant dårlig samvittighed

Særligt lærere i aldersgruppen mellem 35 og 54 år har valgt at sige farvel til klasselokalerne i landets folkeskoler. Her har 51 procent flere forladt folkeskolen i det seneste skoleår sammenlignet med 2012/2013.

Dorte Lang udpeger flere årsager til, at lærerne forlader folkeskolen.

De synes ikke, at de kan få lov til at være lærere, som de gerne vil være det, påpeger næstformanden.

- Og så er der også den konstante dårlige samvittighed. Det er børn, de har med at gøre, og når de ikke har tid til den enkelte, går de hjem med dårlig samvittighed hver dag.

- Der er også meget topstyring og målstyring i kommunerne. Det betyder, at der er mangel på ejerskab og indflydelse på, hvordan de indretter deres arbejde, siger Dorte Lange.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.