Politik

Lærerformand: Regeringen skal garantere flere lærere

Regeringen skal være klar i spyttet og love, at kommuneaftale fører til flere lærere, mener lærerformand.

Regeringen skal tale lige ud af posen.

Hvis ønsket med aftalen mellem Venstre og Kommunernes Landsforening (KL) blandt andet er at styrke folkeskolen, skal der sikres flere lærere til eleverne.

Sådan lyder meldingen fra Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, efter at aftalen mellem regeringen og KL er faldet på plads.

- Hvis de vil ansætte flere lærere, må de sige det direkte. Vi har oplevet omprioriteringer i kommunerne før, og det har reduceret antallet af lærere år efter år efter år, siger han og fortsætter:

- Folkeskolen er en stor del af kommunernes økonomi, og derfor er det noget, mange kommunalbestyrelser straks får øje på. Men vi kan simpelthen ikke klare yderligere besparelser. Skolen har store problemer lige i øjeblikket.

Kommuneaftalen betyder, at kommunerne de kommende fire år skal effektivisere med én procent årligt. I kroner og ører skal kommunerne således aflevere 2,4 milliarder i såkaldt omprioriteringsbidrag.

Næste år vil kommunerne få tilbageført 1,9 milliarder kroner fra effektiviseringer til prioriterede indsatser på de borgernære serviceområder som ældre, børn og netop folkeskole.

Anders Bondo Christensen peger på, at tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor viser, at antallet af lærere i folkeskolen er faldet med 6500 siden 2009.

Det svarer til et fald på 12 procent, mens elevtallet kun er faldet med fire procent i samme periode.

Og det er en helt gal udvikling, der kan ende katastrofalt, hvis der ikke bliver handlet hurtigt, mener lærerformanden.

- Desværre kan vi se, at lærerne forlader folkeskolen, og det vil sige, vi er på vej ind i en situation med lærermangel. Så selvom man på et tidspunkt får bevilget flere ressourcer, er der ikke lærere til at fylde stillingerne ud. Så det er nu, det skal ske, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst