Læsehunden Maja rykker ud - og giver læseglæden tilbage

Hun er håndplukket til jobbet som læsehund - sammen med sin ejer Lise Smith

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SÆBY:Måske var du ikke så vild med at lære at læse, dengang mor og far læste højt i sengen for dig. Måske var bøger bare ikke din store interesse.

Men det er altid vigtigt og praktisk at kunne læse.

Derfor er den frivillige organisation Læsehunde.dk stiftet - og dén hjælper børn, der har svært ved at læse.

Frivilligt læseteam

- Der kan være rigtig mange grunde til, at børn har svært ved at læse. Børn begynder typisk som seksårige i 0. klasse med at læse lidt. Måske når de til første klasse og læser stadig ikke særligt godt. Men hvis man er begyndt i anden klasse, og stadig ikke kan læse, så har man nok en læseaversion, fortæller Lise Smith, der danner et frivilligt læseteam sammen med sin læsehund Maja.

Øvelse gør mester

Ganske som med at cykle eller børste tænder, er der kun én måde at lære at læse på - nemlig ved at gøre det.

- Ja, og når du ikke kan det, gør du det heller ikke hver dag. Samtidig oplever barnet også, at det bliver stillet i en situation, hvor det er dårligt til noget. Det giver nederlagsfølelse og uvilje mod at læse, og så er du inde i en dårlig cirkel, siger Lise Smith.

Men der er hjælp at hente på Læsehunde.dk.

På denne hjemmeside kan forældre til børn med læsevanskeligheder henvende sig - og der er gratis hjælp at hente.

Og så rykker læseteamet - f.eks. Lise og læsehunden Maja ud - i samarbejde med de lokale biblioteker.

Specialuddannet

- Jeg har været på kursus, hvor Maja også har været med. Vi har lært om dén proces, det er at lære at læse. Lidt om børnepsykologi og en masse om hundepsykologi.

- Det var faktisk hårdt at sidde en hel dag på skolebænken. Især efter tre timers køretur til Fredericia og et lokale fuldt af ivrige, nysgerrige hunde, siger Lise Smith.

Men Maja har også været igennem en lang række tests og undersøgelser, bl.a. hos en dyre-adfærdspsykolog.

Blåstemplet

- Maja er egnet som læsehund. Det betyder bl.a. at hun har en stabil psyke. Børn gør jo tit en pludselig bevægelse, og det skal hunden kunne tackle. En læsehund skal kunne være rolig i den halve time, selve læsningen varer. Men hunden skal også være udadvendt, og samtidig kunne koncentrere sig, fortæller Lise Smith.

Der kan være andre brugere på biblioteket, der kan være lyde og måske er de én, der har en taske med en madpakke, der lugter af leverpostej.

- Maja skal også gå til de årlige helbredstjeck og vaccinationer, hvor hun bliver grundigt undersøgt. Og så skal hun selvfølgelig være forsikret, hvis der skulle ske noget. Hvis hunden har ondt, er tolerancetærsklen lavere. Vi gør alt for at undgå bidskader. Vi kender det jo fra os selv. Er vi heller ikke på toppen, bliver vi lettere irritable, siger Lise Smith.

Vend situationen

- Selve idéen med en læsehund er, at man vender læseoplevelsen til en positiv situation, hvor det giver optur at læse. Barnet kommer ud af de vante omgivelser, når det læser. Læseteamet hygger med barnet og skaber en god stemning. Og fordi hunden er med, er det, som om dén er i centrum. Der er ét barn og ét læseteam. Vi starter med at lege med hunden og give den godbidder, og så vælger barnet den bog, der skal læses. Så kommer bibliotekaren med en læse-let-bog, der interesserer barnet, og den første gang læser vi ikke. Vi finder ud af, hvad vi skal læse de næste gange. Så er grunden til en god læseoplevelse lagt, fortæller Lise Smith.

Første gang er forældrene lige med nede på biblioteket og sige goddag - men de går ingen.

Og forhåbentlig kommer hund og barnet til at lide hinanden rigtigt godt. Aftalen er, at man læser i alt seks gange - måske hver mandag på et bestemt tidspunkt.

Så går det løs...

- Næste gang mødes vi igen, snakker vi først og leger med hunden. Så tager vi bogen og sætter os i læsehjørnet. Her læser barnet højt for hunden uden afbrydelser. Kun hvis barnet misforstår bogen, finder man ind til, hvad den handler om, siger Lise Smith.

Der er lavet en speciel serie med læse-let-bøger og store typer, og så er det bare med at gå i gang.

Første skole er kommet på ...

- Jeg vil foreslå, der kommer en en opfølgning på forløbet, så vi - sammen med forældrene kan finde ud af, om barnet har rykket sig - og er blevet lidt bedre til at læse. Og så håber Maja og jeg i øvrigt på, at vi får nogle hyggelige læsegange, og at barnet får mere lyst til at læse, slutter Lise Smith.

Hun har netop fået kontakt med Sæby Skole, hvor Maja og hun skal ud.

- Så håber vi, at vi får kontakt med nogle ivrige børn.

Læseteamet Maja og Lise er det allerførste i Nordjylland fra Foreningen Læsehunde.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.