Landbrug

Landbruget står til milliardlussing

En del af de nordjyske og sjællandske kommuner er hårdest ramt af tørken

Sommeren bliver dyr for landbruget. Arkivfoto: Matthew David Burnett

Sommeren bliver dyr for landbruget. Arkivfoto: Matthew David Burnett

INDLAND:Tørken ser ud til at koste de danske heltidslandmænd mindst 4,5 milliarder kroner og skære 30-50 procent af kornhøsten, så branchen står til en gedigen milliardafklapsning, skriver Landbrugsavisen.dk

Den danske kornhøst står til at blive mindst 2,9 millioner tons mindre end almindeligt, og selv den varmeglade majs er i problemer.

- Der ligger to ting i det. For det første har vi haft den efterhånden velkendte tørkeperiode, som har strakt sig over en meget lang periode. Men derudover har vi også haft det våde efterår, så landmændene har været nødsagede til at plante langt flere vårafgrøder end almindeligvis, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef hos Seges, til Landbrugsavisen.dk.

Han forklarer, at vårafgrøderne ikke når at sætte samme rodnet som vinterafgrøderne, og derfor er de mere sårbare, når de mangler vand

Udover det rekordstore tab på 4,5 milliarder kroner for heltidsbedrifterne, kommer der et tab på deltidsbedrifter, der løber op i 1,3 milliarder kroner.

Beregningen på det store milliardtab og de tabte procenter af kornhøsten stammer tilbage fra primo juli, og derfor er det stadig et skøn - og måske endda et mere positivt et af slagsen.

- Tabstallet - de 4,5 milliarder kroner fra heltidsbedrifter - er udregnet fra tidlig juli. Og siden er der som bekendt ikke faldet megen regn, så det var desværre et minimumsskøn på daværende tidspunkt, siger Klaus Kaiser til Landbrugsavisen.dk.

Seges offentliggør nye beregninger, når de har fået tilstrækkeligt mange høstresultater ind i løbet af august. Hvor det står værst til på danmarkskortet er svært at få fastlagt, da der har været store lokale forskelle. Men generelt peger Klaus Kaiser på, at en del af de nordjyske og sjællandske kommuner er hårdest ramt af tørken.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst