Landbrugsforhandlinger: Gjerskov venter at få sin vilje

Nogle EU-lande ønsker en reform fra murens fald, siger Gjerskov, der ser ud til at få sit hovedfokus opfyldt.

Landbrugsforhandlinger: Gjerskov venter at få sin vilje

Det er lange og seje forhandlinger om en ny landbrugsreform, som fødevareminister Mette Gjerskov (S) lige nu fører sammen med de 26 andre EU-ministre på området.

I en pause mellem forhandlingerne i Bruxelles siger hun, at Danmarks hovedfokus ser ud til at blive en del af medlemslandenes indspil til en ny landbrugsreform.

- Vi er stadig ved at forhandle, og det er benhårdt.

- Det ser godt ud for Danmarks vigtigste punkt, hvilket er den interne omfordeling. Vi ser ud til at få vores vilje igennem i forhold til kvægproducenterne, siger hun.

Under forhandlingerne har hun haft fokus på, at netop kvægproducenterne ikke skal lide for store tab, hvis støtten bliver lagt om.

Til gengæld har Danmark måttet give nogle indrømmelser i forhold til, hvor grønt landbruget skal være.

- Der ser ud til at komme nogle kompromisser, som ikke er så kønne. Der er jo nogle lande, der ønsker at gå tilbage til før murens fald. Eksempelvis i forhold til koblet støtte og en forlængelse af sukkerreformen.

- Det er rigtig, rigtig slemt, for det er en gammeldags måde at drive landbrug på. Vi vil have en grønnere omstilling af landbruget, siger Gjerskov.

Dermed ser det ud til, at Danmark må sluge nogle kameler i forhold til, at landbrugsstøtten gøres betinget af en bestemt produktion, såkaldt koblet støtte, som flere frygter kan føre til smørbjerge og mælkesøer.

Medlemslandene er langt fra enige, for landbrugsreformen er noget, hvor europæerne virkelig er splittet. Derfor er det ikke lutter sejre, som fødevareministeren ventes at få med hjem. Hun forventer derfor, at aftalen bliver et "kludetæppe-kompromis".

Når medlemslandene er enige, kan forhandlingerne med parlamentet og kommissionen begynde. Den endelige landbrugsreform skal efter det irske formandskabs ønske være på plads inden udgangen af juni.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.