Danmark

Landbrugsformand: Randzonelov er makværk

Formanden for Landbrug & Fødevarer siger, at randzonelov er makværk, som det er næsten umuligt at overholde.

Landbrugsformand: Randzonelov er makværk

Mens den rebelske landbrugsorganisation Bæredygtigt Landbrug mener, at landmændene skal blæse på den nye lov om randzoner langs alle landets vandløb, så falder ordene mere afvejet hos formanden for den store brancheorganisation Landbrug & Fødevarer, Niels Jørgen Pedersen.

Med sine 30.000 medlemmer i ryggen, hvoraf mange er gengangere fra Bæredygtigt Landbrugs kun 4000 medlemmer, slår Niels Jørgen Pedersen fast, at man som udgangspunkt skal overholde de regler, der udstikkes i landet.

- Men når det er sagt, så har vi fået nogle regler, som for både landmænd, deres rådgivere og kommuner er rigtigt svære at gennemskue, siger han og fortsætter:

- Vi står med et stort problem og noget makværk i form af nogle kort med vandløb, der ikke eksisterer og eksisterende vandløb som ikke er på kortene. Det gør det altså rigtigt svært at overholde reglerne.

Han mener, at landmændene er på herrens mark.

- I stedet for at myndighederne nu har lovet et bødefrit fjumreår til landmændene, indtil de har fundet ud af reglerne, så skulle myndighederne måske hellere have taget et fjumreår selv, indtil de kom op med noget, der var til at håndtere i praksis, og som virker, siger Niels Jørgen Pedersen.

Han er ikke imod randzoner som metode til at mindske kvælstofforurening af vandmiljøet, men:

- Vi har hele tiden sagt, at vil man gøre noget fornuftigt, så skal det være målrettet regulering.

- Man skal sætte ind, hvor man får mest muligt miljø for pengene. Og randzoner langs alle vandløb er en generel regulering, som skal gennemføres alle vegne, uanset om det har effekt eller ej, siger han og fortsætter:

- Fandt man de rigtige steder at tage fat, så kunne landmændene også få en erstatning én gang for alle og gå ud og købe nye jord i stedet for som nu, hvor de får en årlig kompensation, som for mange ikke dækker det økonomiske tab.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.