EMNER

Landbrugskommission skal skabe ny vækst

En ny kommission skal allerede næste sommer komme med konkrete bud på, hvordan dansk landbrug og fødevareproduktion kan overleve og udvikle sig.

Bjarne Laustsen, fødevareordfører i Socialdemokratiet: Det haster med at skabe bedre vilkår for nye arbejdspladser i landbruget.

Bjarne Laustsen, fødevareordfører i Socialdemokratiet: Det haster med at skabe bedre vilkår for nye arbejdspladser i landbruget.

Socialdemokraterne foreslår, at der nedsættes en landbrugskommission eller fødevarekommission, der skal skabe ny vækst i landbrugserhvervet, der i dag er tynget af en gæld på over 350 milliarder kroner. Fødevareordfører Bjarne Laustsen (S) foreslog tirsdag aften på et debatmøde i Vejen, at kommissionen bliver nedsat hurtigst muligt og kommer med forslag til landbrugets udvikling allerede næste sommer. - Det haster med at skabe gunstigere vilkår for landbruget og følgeindustrien med de mange medarbejdere i slagteri- og mejerisektoren. Kommissionen skal også se på, hvordan landbruget kan blive energileverandør gennem biogas, solceller og vindmøller, siger Laustsen. Han fremsatte allerede forslaget i foråret, men de borgerlige partier var imod og henviste til deres egen plan "Grøn vækst". Nu er flertallet ændret i Folketinget, og S har støtte til forslaget om en ny kommission fra SF, De Radikale og Enhedslisten, oplyser Bjarne Laustsen. Landbruget: god ide Debatmødet i Vejen med omkring 1000 deltagende landmænd fra hele landet var arrangeret af den alternative landbrugsorganisation Bæredygtigt Landbrug i samarbejde med NNF. Direktør for Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, hilser den nye kommission velkommen. - Det er en smaddergod idé. Vi trænger til at få vendt bøtten og sat fokus på, hvordan vi styrker ny vækst med flere arbejdspladser. Og så skal vi have kortlagt, hvordan de seneste mange års miljøindsats har virket på landbrugserhvervet, siger Vagn Lundsteen. Der er et kæmpe potentiale for vækst i landbruget, konkluderer direktøren, der erkender, at landbruget står med de besværlige finansieringsmuligheder. - Men vi skal have gjort noget ved, at en tysk landmand har 2000 kroner mere på bundlinjen per hektar, han dyrker, i forhold til en dansk landmand, siger Vagn Lundsteen. Forbeholdne banker På mødet understregede Finansrådets direktør, Jørgen A. Horwitz, at der er grænser for, hvad bankerne kan bidrage med for at hjælpe landbruget yderligere. - Det bliver ikke bankerne eller kreditforeningerne, som kommer til at redde de økonomisk hårdt trængte landbrug. I fremtiden kræver det, at der kommer nye investorer og ny kapital på banen, siger Jørgen A. Horwitz./ritzau/