Landmænd får millioner til miljøindsats

Efter mere magre år giver EU i år 134 millioner kroner til landmænd, som yder en særlig indsats for miljøet.

Landmænd får millioner til miljøindsats

Danske landmænd får i år 134 millioner kroner fra EU til projekter, som gavner miljøet. Men nogle landmænd får ikke del i midlerne, fordi mange flere søger end før.

Det siger fødevareminister Mette Gjerskov (S), som opfordrer de skuffede landmænd til at søge igen næste år.

- Det er langt de fleste, der har fået deres ansøgninger igennem i år, så man skal ikke lade sig stoppe af et afslag, men prøve igen næste år, siger hun.

De seneste to år har Danmark sendt miljømidler retur - 46 millioner kroner i 2011 og 80 millioner kroner i 2010 - fordi Fødevareministeriet ikke kunne få fordelt penge til nok miljøbevidste landmænd.

Mette Gjerskov beklager, at pengene ikke kan overføres fra år til år.

- Det er desværre ikke muligt at få pengene fra tidligere år tilbage fra EU. Reglerne er sådan, at man har ét år og kun ét år til at bruge pengene. Lykkes det ikke, skal de afleveres til EU, og der er ingen mulighed for senere at få pengene tilbage, siger hun.

Pengene kommer fra det såkaldte artikel 68-program, hvor der i år i alt er 173 millioner kroner. Sidste år blev der kun fordelt 71,1 millioner kroner, og i 2010 var tallet nede på 37,4 millioner kroner, fordi der ikke var ansøgere nok.

- Det har været en prioritet for regeringen, at alle pengene skulle ud og arbejde, og nu ser vi resultatet af de tiltag, vi har lavet. Jeg er samtidig glad for, at så mange landmænd er ivrige efter at bidrage til grøn omstilling, siger ministeren.

Puljen på 134 millioner kroner går til landmænd, der dyrker økologisk eller uden sprøjtemidler, og til landmænd, der gør en ekstra indsats for at holde græsmarkerne naturvenlige.

Under andre ordninger kan landmænd søge støtte til økologiske frugt- og bærplantager og til at dyrke afgrøder til energi- og varmeproduktion.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst