Landmænd frygter at miste to milliarder

Landbrugets brancheforening advarer mod regeringens planer om at spare yderligere på landbrugsstøtten fra EU.

Landmænd frygter at miste to milliarder

De danske landmænd skal forberede sig på at få færre støttekroner tilsendt fra EU.

Helt op mod to milliarder kroner, viser en udregning fra landbrugets brancheforening, Landbrug & Fødevarer.

I Bruxelles forhandles der lige nu om unionens langtidsbudget, den såkaldte MFF, der skal danne den økonomiske ramme for 2014-2020.

EU-Kommissionens udspil til et langtidsbudget foreslår at skære 1,25 milliarder kroner på de danske landmænds landbrugsstøtte i 2020. Stod det til den danske regering, blev der sparet endnu mere.

Det bekymrer Lone Saaby, der er erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer.

- Regeringens intentioner om at spare yderligere betyder, at landbrugsstøtten til de danske landmænd reduceres med op mod to milliarder kroner i 2020, og det risikerer at trække tæppet væk under nogle landmænd, siger hun.

Europaminister Nicolai Wammen (S) udtalte tidligere på ugen, at han gerne så større besparelser på landbrugsstøtten, så man "i stedet kunne investere i forskning og grøn energi".

Hos Landbrug & Fødevarer forstår man godt nødvendigheden af "spareøvelsen i EU", men Lone Saaby appellerer til at skære på andre områder.

- Nogle i erhvervet vil kunne tilpasse sig de her store ændringer, men der er også landmænd, som ikke kan. For eksempel rammes kartoffelproducenterne hårdt, ligesom en typisk mælkeproducent står til at miste 35 procent af sin støtte, siger Lone Saaby.

Hun advarer samtidig om, at besparelserne i langtidsbudgettet ikke er den eneste trussel mod landmændenes økonomi. Når budgettet er forhandlet på plads, venter der en reform af landbruget i EU.

- Den sender mere støtte til landmænd i Østeuropa, hvilket i sig selv er fair. Men dels sparer man på budgettet, dels omdirigerer EU støtte, og så vil de danske politikere lægge yderligere besparelser ind - det er uholdbart, siger Lone Saaby.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.