Landmænd tyvstarter med gyllen

Regler forbyder spredning af gylle på markerne før 1. februar, men den første synder er taget

Arkivfoto <i>Diana Holm</i>

Arkivfoto Diana Holm

NORDJYLLAND:Udbringning af gylle er ulovligt frem til 1. februar. Mindst. Alligevel er der endnu enkelte landmænd, som ikke holder sig tilbage.

- Vi er meget obs på det, for vi vil ikke ha’ det, fastslår teamleder Knud Suhr, Hjørring Kommune.

En landmand i kommunen er meldt til politiet og indberettet til Miljøstyrelsen, efter at det i sidste uge blev konstateret, at han havde kørt gylle ud på frossen jord med sne - tilmed på en græsmark, hvor loven kræver, at gyllen bliver nedfældet.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende onsdag.

Forsigtighed tilrådes

Udbringningsforbuddet kan være gældende også efter 1. februar.

- Landmændene skal i år være meget forsigtige. Vejrudsigten for den næste uges tid tyder på tøvejr og en del regn. Det skaber stor risiko for afstrømning til nærliggende sø eller vandløb, indskærper Knud Suhr.

Reglerne for udbringning er blevet skærpet siden sidste år, så det er blevet tydeligere, hvad der er ulovligt. F.eks. er bevokset jord frossen, indtil den er optøet i mindst 15 cm dybde.

Det er nu også forbudt at køre gylle ud på vandmættet jord, og den situation kan let opstå omkring 1. februar, hvor marken kan være frossen i dybden og optøet i overfladen, påpeger han.

Skærpede straffe

Funktionsleder i Miljøstyrelsen Peter Jørgensen bekræfter, at man ifølge husdyrgødningsbekendtgørelsen ikke må bringe gødning ud på frossen jord. Han oplyser endvidere, at udbríngning før 1. februar forudsætter en dispensation fra Miljøministeren, og at der ikke foreligger en sådan dispensation.

Knud Suhr gør opmærksom på, at straffen for overtrædelser er skærpet siden sidste år.

- Reglerne er nu omfattet af kravet om krydsoverensstemmelse. Ved overtrædelse kan man miste tre-fem procent af sin EU-arealstøtte. Hvis man f.eks. driver 100 ha, beløber det sig til 10.000 til 17.000 kr. Oveni vil typisk komme en bøde på 10.000 til 20.000 kr.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.