Landmand fik bøde på 8000 kr.

65-årig landmand dømt for at bruge for meget gødning

Landmanden modtog dommen på 8000 kr. i bøde. Arkivfoto.

Landmanden modtog dommen på 8000 kr. i bøde. Arkivfoto.

THISTED:- Den her sag ligner umiddelbart et sammenstød mellem regler og sund fornuft. Som dommer bliver jeg nødt til tage hensyn til reglerne. Hvis de er forkerte, må det være op til interesseorganisationer at angribe dem. Så du bliver dømt til at betale en bøde på 8000 kroner.

Med de ord lukkede dommeren Lillian Lund Tinggaard i Retten i Thisted sagen mod en landmand fra Sydthy, der blev dømt for at have brugt mere husdyrgødning, end han måtte, og dermed have overtrådt de såkaldte harmoniregler.

Han blev dømt for at have brugt en mængde gødning, der svarer til 8,86 hektar mere, end han havde til rådighed at gøde på i løbet af fire måneder af et år.

Det var første gang, den 65-årige herre, der har været landmand i snart 40 år, var i retten, og han følte heller ikke, at han havde gjort noget forkert. Ulovligheden lå nemlig i en formalitetsfejl, mente han.

I følge landmanden havde hans kvæg reelt græsset på et areal, der var større end det, som var blevet opgivet til NaturErhvervstyrelsen. Landmandens rådgiver havde nemlig ikke opgjort landmandens eget skovareal, som hans kvæg græssede på.

Derudover var det tidsrum, som rådgiveren havde opgivet, at landsmandens kvæg græssede på et mindre areal, for højt i forhold til hvordan det i virkeligheden var.

Endelig fastslog landmanden også, at han ikke havde fået den mængde gødning fra sin leverandør, som han havde kvitteret for. Men det havde han ikke gjort en sag ud af, fordi han mente, at det dengang var for ubetydelig en sag.

- Så jeg har ikke gødet mere, end jeg må, sagde den 65-årige.

Landmanden valgte til sidst ikke at anke dommen til landsretten.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.