Landmand truede østarbejdere

To ungarske ansatte blev truet på livet, da deres arbejdsgiver fandt ud af, de havde meldt sig ind i 3F

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

VENDSYSSEL:Flere nordjyske landmænd ser med irritation på, at deres udenlandske ansatte melder sig ind i fagforening. I nogle tilfælde så irriteret, at de truer de ansatte på livet, oplever Frank Tronborg, der er formand for det Grønne Område i 3F Skagerak.

Han har anmeldt en landmand ved Sindal til politiet for at true to ungarske ansatte på livet. Den voldsomme reaktion kom, da landmanden opdagede, at de ansatte havde meldt sig ind i 3F.

Sagen er dog ikke afgjort endnu.

Ud over politianmeldelsen har 3F Skagerak nu rejst et krav på i alt 2,5 million kroner mod landmanden for de to år det ungarske par har været ansat.

94 timer om ugen

- De har hver arbejdet i snit 94 timer om ugen, og lønnen har været meget lav og med yderst uregelmæssige udbetalinger, siger Frank Tronborg.

Han fortæller, at allerede i efteråret 2010 - to måneder efter deres ansættelse - meldte parret sig ind i fagforeningen. Det var først i dette efterår, det gik op landmanden. Det skete i forbindelse med, at parret havde modtaget et brev fra 3F.

Da de blev truet og fyret, besluttede de at kræve erstatning gennem en civilsag og en fagretslig sag. Den fagretslige sag vedrører en periode, hvor der rent faktisk var en gældende overenskomst med landmanden.

Udlændinge melder sig ind

Frank Tronborg oplever generelt, at østarbejdere via deres netværk sætter sig godt ind i de danske regler.

- Indenfor landbrug og andre grønne erhverv oplever vi pæn tilgang af udlændinge, der melder sig ind. Vi har lige nu otte-ni erstatningssager kørende, fortæller Frank Tronborg.

Efter hans vurdering har tre ud af fire landmænd i Vendsyssel østarbejdere ansat.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.