Udland

Landsbyboere i Afghanistan gør oprør mod Taliban

Opstanden mod Taliban er et opmuntrende eksempel på, hvad lokale kan opnå mod brutal undertrykkelse.

Landsbyboere i Afghanistan gør oprør mod Taliban

En folkelig opstand mod Taliban begyndte i sidste måned i den sydlige afghanske landsby Pishin Gan Sayedan og har spredt sig til snesevis af andre landsbyer, siger lokale indbyggere og afghanske embedsmænd samt amerikanske militærkilder til The New York Times.

Siden begyndelsen af februar har lokale landsbyboere slået sig sammen med politiet for at tvinge Talibans militsgrupper væk fra området sydvest for byen Kandahar, der er rigt på vinmarker og frugtplantager.

Hundredvis af lokale er gået sammen med regeringen, og næsten 100 ældre fra lokale landsbyråd svor ved et offentligt møde i denne uge, at Taliban skal holdes væk, når kampene optrappes ved forårets komme.

Der har været rapporter om spredte isolerede opstande mod Taliban i forskellige dele af Afghanistan i de seneste 18 måneder, men opstanden i Panjwai distriktet opfattes som særlig betydningsfuld, da det er den første i det sydlige Afghanistan, hvor Taliban har sit kerneområde.

Ingen vil hævde, at Taliban er ved at være færdig i regionen. Oprørerne har svoret, at de vil vende tilbage og tage hævn, og i de seneste uger er to mænd blevet dræbt i området.

Men Panjwai-opstanden fremholdes som et opmuntrende eksempel på, hvad lokale afghanske samfund kan opnå mod militsernes undertrykkelse.

I interviews siger landsbyboere og lokale embedsmænd, at opstanden opstod spontant som reaktion på Talibans brutalitet, men at den blev mere og mere omfattende, fordi de afghanske sikkerhedsstyrker bliver stærkere og stærkere.

- Det har været på vej længe. Vi ser kort og godt, at folk har fået nok af Taliban, siger general Robert B. Abrams, som er øverstbefalende for de amerikanske styrker i det sydlige Afghanistan.

Han siger, at Taliban i sidste uge var tvunget væk fra alle landsbyer i regionen - på nær fire.

De vestlige styrker trækkes ud af Afghanistan inden udgangen i 2014.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.