Landsbystafetten gik til Kgs. Tisted

Lille landsby har udarbejdet et projekt til hvor man ved hjælp af nye natur-, kultur- og fritidsaktiviteter kan løfte samarbejde og fællesskab

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Adskillige ildsjæle fra Kgs. Tisted var mødt frem til prisoverrækkelsen. Foto: Lars Pauli

KGS. TISTED: - Jeg håber, det her kan være med til at få vendt den ulyksalige diskussion om, hvorfor vi alle skal bo i storbyerne. Det skal vi naturligvis ikke. Når jeg har været på job otte timer i Aarhus, har jeg fået rigeligt storby - så er det med at komme hjem til Kgs. Tisted...

Bjarne Hansen, en af ildsjælene i landsbyen Kgs. Tisted, lagde ikke skjul på, hvor hans hjerte ligger, nemlig i sin egen landsby, da Kgs. Tisted lørdag fik overrakt ”Landsbystafetten 2014” i Rebild Kommune.

Med prisen følger 50.000 kr. De mange rare penge kommer fra kommunens landsbyråd, kulturrådet og fritidsrådet.

Pengene er sat på højkant til en landsby, som udvikler det bedste og mest spændende forslag til, hvordan man gennem samarbejde og fællesskab kan løfte sig ved hjælp af nye natur-, kultur- og fritidsaktiviteter.

Prisen fik i Kgs. Tisted fordi byen har født et projekt, hvor beboerne vil opsætte alt lige fra bistader til storkereder og etablere små biotoper i landsbyens haver, på udyrkede arealer, hjørner og kroge i landsbyen med det formål at skabe gode vilkår for naturpleje og truede dyr, insekter og planter i den nære danske natur.

Det er også Kgs. Tisteds bud på at skabe bedre levevilkår, sammenhold og fællesskab for områdets tobenede beboere.

Prisen til Kgs. Tisteds blev overrakte til en række ildsjæle i byens præstegård, for landsbyen er nemlig så lille, at der hverken er forsamlingshus eller andre fælles mødemuligheder.

- De menneskelige relationer er det vigtigste, og dem har vi her i Kgs. Tisted, sagde Bjarne Hansen, som understregede, at man ikke behøver et kunstmuseum som Aros i Aarhus, hvis netop de menneskelige relationer er i orden. Og det er de i Kgs. Tisted.

Lisbeth Nørgaard fra Rebild Kommunes Landsbyråd lagde i sin tale til Kgs. Tisted-folkene ikke skjul på, at det i en tid, hvor ordet landsby rimer på tvangsauktion er dejligt at få præsenteret projektet ”Naturtiltag i Landsbyen Kgs. Tisted”.

- Det handler om liv, grøde, nemlig bier, blomster, kirkeugler, forskønnelse af byen - og ikke mindst fællesskab, når I vil lave små biotoper rundt omkring i landsbyen og dermed forbedrer levevilkårene for dyre- og insektlivet - samt mennesker.

- Projektet er helt anderledes end hvad, vi tidligere har givet tilskud til. Det kan være med til at give inspiration til andre landsbyer, sagde Lisbeth Nørgaard.

Udover de 50.000 kr. består Landsbystafetten også af en skulptur lavet af kunstneren Søren Risborg.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.