Landsret skal finde nye dommere til skandaleramt hashsag

11 er tiltalt i en sag, som har ligget stille i Østre Landsret siden oktober 2016. Anklager er blevet sigtet.

Ritzau
I den hidtil største aktion mod hashhandel i Christiania slog politiet til mod flere end 150 adresser under "Operation Nordlys". Den sidste straffesag i komplekset er løbet på grund. En anklager er sigtet for at instruere politividner. Foto: Scanpix/Nils Meilvang/arkiv
Kriminalitet 27. marts 2018 11:11 - Opdateret 27. marts 2018 11:47

Tre dommere og tre domsmænd i Østre Landsret har besluttet at trække sig fra en omstridt sag om hashhandel i Christiania, oplyser landsretten tirsdag.

Sagen har ligget stille i halvandet år på grund af en anklagers tætte kontakt med politividner i sagen. De fik tilsyneladende instrukser om, hvad de skulle forklare.

Nu skal andre dommere og domsmænd overtage sagen, hvor 11 er tiltalt. Forsvarerne kræver, at de sender den ned i retssystemet, så den begynder forfra i Københavns Byret.

- Nu går jeg ud fra, at en ny afdeling i landsretten indkalder os til et møde, siger Kim Bagge, der er en af forsvarerne.

Det er landsrettens præsident, der skal udpege en ny besætning til sagen, fremgår det af kendelsen, der blev afsagt mandag.

Det nu afgående hold var over halvvejs i en stribe retsmøder, da der blev trådt på bremsen i oktober 2016 på grund af anklagerens optræden.

Hun blev anmeldt af sin chef, Statsadvokaten i København, for muligt strafbart forhold. Den Uafhængige Politiklagemyndighed har sigtet både hende og en anden anklager, der har været beskæftiget med sagskomplekset, som kaldes "Operation Nordlys".

Undervejs har efterforskerne også afhørt de tre landsdommere som vidner. Afhøringen er en del af begrundelsen for, at dommere og domsmænd erklærer sig inhabile. Desuden kan det ikke udelukkes, at den bevisførelse, som de allerede har overværet, ikke har været tilstrækkelig objektiv fra anklagerens side.

- Det er ikke overraskende, at de har trukket sig, siger advokat Kim Bagge og henviser til det signal, som retten sendte tidligere på måneden.

Skandalen med anklageren opstod, kort tid før at der skulle afsiges dom i den sidste af seks store straffesager.

Københavns Byret idømte de tiltalte fængsel mellem fem år og et år og tre måneder 23. marts 2015. Beviserne bestod især af videooptagelser, som politiagenter stod for i Pusher Street.

Ankesagen til landsretten drejer sig om 11 mænd.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...