Landsretspræsident: Minimumsstraffe er en dårlig idé

Dansk Folkeparti presser på for flere minimumsstraffe, men får ingen opbakning af Straffelovrådets formand.

Dansk Folkepartis næstformand Peter Skaarup slår i søndagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten til lyd for, at Folketinget indfører minimumsstraffe på flere områder end i dag.

Men det er en dårlig idé, hvis man spørger Bent Carlsen, der er præsident for Østre Landsret og formand for Straffelovsrådet.

Straffelovsrådet tilkendegav allerede i en betænkning fra 2012, at minimumsstraffe er uhensigtsmæssige, og man ville formentlig nå frem til samme resultat i dag, vurderer Bent Carlsen.

- Minimumsstraffe er en ringe måde for Folketinget at få indflydelse på strafudmålingen. Man kan godt gøre det, men det er meget uhensigtsmæssigt.

- Det er rigtigt fint, at Folketinget i bemærkningerne til lovforslaget og via en strafferamme tilkendegiver, hvor hårdt man skal straffe, men man skal ikke binde domstolene med minimumsstraffe.

- Man risikerer at få udmålt straffe, der ikke er passende, for Folketinget kan ikke forudse alle de situationer, der kan opstå, siger Carlsen.

Han afviser Peter Skaarups påstand om, at domstolene ikke udnytter de strafferammer, der er stukket ud.

- Der er ingen dokumentation for, at henvisningerne i bemærkningerne til lovforslagene ikke bliver fulgt.

- Tværtimod har Rigsadvokaten undersøgt det hvad angår vold og voldtægt år for år og har dokumenteret, at retningslinjerne bliver fulgt, siger Bent Carlsen.

Han kalder det trist at skulle diskutere spørgsmålet om minimumsstraffe over for strafferammer endnu en gang.

- Jeg har aldrig forstået antagelsen af, at domstolene skulle have en interesse i ikke at følge anvisningerne fra Folketinget, siger formanden.

Straffelovrådet består af otte personer og har siden 1960 rådgivet Justitsministeriet om lovgivningsspørgsmål på det strafferetslige område.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.