Landsretten stadfæster dom mod forsvarsadvokat

Forsvarsadvokat frakendes omgående retten til at forsvare klienter - det kan få konsekvenser for sag om dødsvold

Foto: Torben Hansen <i>Foto: Torben Hansen</i>

Foto: Torben Hansen Foto: Torben Hansen

AALBORG:Forsvarsadvokaten Axel Pallesen, som i december sidste år blev kendt skyldig i at have misbrugt sin stilling, fik onsdag eftermiddag stadfæstet sin dom på 30 dages betinget fængsel ved landsretten i Aalborg. Derudover blev han frakendt retten til at arbejde som forsvarsadvokat i et år.

Forsvarsadvokaten fra Skagen er kendt skyldig i at have misbrugt sin stilling ved at at tage et brev fra sin fængslede klient med ud til klientens kæreste, selv om klienten var underlagt reglerne for besøgs- og brevkontrol. Advokaten måtte altså ikke tage brevet med ud fra fængslet, før politiet havde læst det igennem.

I retten kom det frem, at der var tale om et kærestebrev. I landsretten forklarede Axel Pallesen, at han læste brevet nøje igennem flere gange på sit kontor. Derefter besluttede han sig for at overlevere brevet til kæresten, fordi han vurderede, at det ikke indeholdt koder eller detaljer om klientens straffesag.

- Jeg så det som en hjælp til to mennesker, som begge var dybt ulykkelige, forklarede Axel Pallesen i retten.

Forsvarer i Gunderup-sagen

Fordi Axel Pallesen ankede byrettens dom 3. december sidste år, har han haft lov til at fortsætte sit arbejde som forsvarsadvokat det seneste års tid. Men det er slut nu. Det var nemlig et enigt dommerting, der onsdag besluttede at frakende ham retten med omgående virkning

Selvom frakendelsen får store personlige konsekvenser for advokaten, risikerer den også at få betydning for en helt anden retssag. Axel Pallesen er nemlig forsvarer for den ene af de fire tiltalte i den verserende sag fra Gunderup, hvor en 40-årig mand er tiltalt for dødsvold. I morgen er der procedure i sagen ved Retten i Aalborg, men Axel Pallesen må ikke møde op og forsvare sin klient.

Det kan betyde, at retssagen, som nærmer sig en afslutning, enten skal gå om eller udsættes. I retten anmodede forsvarer Jan Schneider derfor også dommertinget om at tage højde for Gunderup-sagen og først lade frakendelsen gælde fra efter, der er faldet dom 9. december, men sådan blev det altså ikke.

Overvejer at anke til Højesteret

Det var et enigt dommerting, der stadfæstede dommen. Landsretten lagde blandt andet vægt på, at det ikke er første gang, Axel Pallesen er blevet dømt for at misbruge sin stilling. I slutningen af 2013 fik han nemlig en dom, fordi han lod en sigtet benytte sin mobiltelefon i arresten.

Forsvarer Jan Schneider fortalte efter domsafsigelsen, at han overvejer at anke dommen til Højesteret.

- Vi må tage dommen til efterretning, men vi overvejer at bringe sagen for en tredje instans. Andre er blevet frifundet i grovere sager, så jeg tror på, at vi ville have en god chance, sagde Jan Schneider.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.