Landsstyreformand overvejer exit ved mindretalsregering

Kim Kielsen vil i weekenden overveje, om han ønsker at stå i spidsen for en mindretalsregering.

Det er kun fem måneder siden, at grønlænderne gik til valg. Landsstyreformand Kim Kielsen overvejer sin skæbne. Foto: Emmanuel Dunand/arkiv/Ritzau Scanpix

Det er kun fem måneder siden, at grønlænderne gik til valg. Landsstyreformand Kim Kielsen overvejer sin skæbne. Foto: Emmanuel Dunand/arkiv/Ritzau Scanpix

Den politiske situation i Grønland er fortsat helt åben, selv om Demokraterne fredag tilbød at være parlamentarisk grundlag for en mindretalsregering.

Landsstyreformand Kim Kielsen fra det socialdemokratiske Siutmut vil således bruge weekenden til at overveje, om han vil stå i spidsen for en mindretalsregering.

Det siger han til pressen efter et møde med de andre partier i regeringen - Atassut og Nunatta Qitornai - fredag, skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.

- En mindretalsregering vil betyde, at jeg skal have kortere tid til min familie, så jeg skal i weekenden tænke over, hvad der skal ske, siger Kielsen.

Ifølge Sermitsiaq har de resterende partier i regeringskoalitionen meddelt, at de er parate til at deltage i en mindretalsregering.

Fredag formiddag lokal tid fortalte Demokraternes formand, Niels Thomsen, at partiet var klar til at agere parlamentarisk grundlag for en mindretalsregering med Siumut i spidsen.

Partiet ønskede dog ikke at indgå i en regering, som der ellers blev forhandlet om:

- Vi er af den overbevisning, at en koalitionsaftale mellem Siumut og Demokraterne ville se flot ud på papir, men at den grundet den interne splittelse i Siumut ville være umulig at gennemføre i praksis, siger Thomsen ifølge Sermitsiaq.

Opbakningen fra Demokraterne sikrer regeringskoalition det flertal, som den mistede i starten af september, da Partii Naleraq trak sig fra koalitionen.

Uenighed om Danmarks støtte til en lufthavnspakke fik partiet til at trække sig og sendte Grønland ind i en regeringskrise.

Demokraterne har dog forpligtet sig til at stemme for aftalen, fortæller Thomsen til Sermitsiaq:

- Denne aftale betyder, at vi ikke vil stemme for et mistillidsvotum til formanden for Naalakkersuisut, og at Demokraterne og koalitionen gensidigt forpligter sig til på efterårssamlingen 2018 at blive enige om at vedtage en lufthavnspakke, der er lønsom for hele samfundet, lyder det ifølge mediet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.