Langt færre indvandrere skal på førtidspension

Indvandrere kan forvente andre løsninger fremover

Formanden for integrationsrådet i Aalborg Kommune, Nuuradiin Hussein, oplever, at mange indvandrere isoleres, når de førtidspensioneres.

Formanden for integrationsrådet i Aalborg Kommune, Nuuradiin Hussein, oplever, at mange indvandrere isoleres, når de førtidspensioneres.

NORDJYLLAND:Det kan godt være, at de nordjyske kommuner på det seneste har førtidspensioneret rigtig mange indvandrere. Men det stopper nu, forudser kontorchef ved Beskæftigelsesregion Nordjylland Henrik Christensen.

I januar 2008 var 870 indvandrere fra ikke-vestlige lande (plus deres efterkommere) på førtidspension i Nordjylland. I september 2012 var der 1387. Altså en stigning på 59 procent over fire år.

Ifølge kontorchefen har udfordringen for de nordjyske jobcentre været, at de ikke har haft de rette tilbud til indvandrere med ikke-vestlig baggrund.

- Det har betydet, at personerne gradvist er blevet svagere og svagere. Til sidst har der ikke været anden udvej end førtidspension. Henrik Christensen forventer sig meget af de rehabiliteringsteams, kommuner fremover skal bruge. De skal bestå af fagpersoner fra alle de forvaltninger, der har indflydelse på den person, der har svært ved at klare et job. Og vedkommende skal også selv sidde med ved bordet, når der lægges planer.

Efter Henrik Christensens mening har alt for mange indvandrere hidtil fået førtidspension. Det er formanden for integrationsrådet i Aalborg Kommune, Nuuradiin Hussein, enig med ham i.

- Deres sociale liv går mere eller mindre i stå, når man parkerer dem på førtidspension. De får langt mindre kontakt med kommunen og samfundet, siger rådsformanden.

Han arbejder som socialrådgiver i Aalborg Øst, har tæt kontakt til unge indvandrere og deres familier og oplever, at hele familien påvirkes negativt, når mor eller far førtidspensioneres.

- Det er et problem, når forældrene ikke har kontakt til samfundet. Jeg kunne tænke mig, at man tilbød de her voksne mennesker kurser og aktiviteter, der hjælper dem til at holde sig i gang. Måske kan de være frivillige i de foreninger, deres børn er aktive i.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.