Udland

Langtidsledigheden eksploderer i Europa

Omkring 10 millioner europæere har været arbejdsløse i et år eller mere. Dermed er de langtidsledige.

Langtidsledigheden eksploderer i Europa

Mere end fire ud af ti arbejdsløse i EU er i dag langtidsledige. Det er den nedslående konklusion på en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som har analyseret samtlige EU-landes arbejdsløshedstal.

I alt betyder det, at omkring 10 millioner europæere har været arbejdsløse i et år eller mere, skriver Information.

- Det er en katastrofe, når ledighed bliver til langtidsledighed, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:

- Det øger risikoen for, at det bliver svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet for dem, der er ramt af langtidsledigheden, og det er i sig selv en hæmsko for at skabe vækst og øge produktiviteten, fortsætter han.

Med de nye tal for langtidsledigheden er hele den reduktion, der skete i antallet af langtidsledige i perioden med højkonjunktur i Europa frem mod 2008, sat over styr.

- Krisen satte ind i 2008, og tallene viser, at vi slet ikke er ude af den endnu. Krisen har nu varet så længe, at flere og flere europæere hænger fast i ledigheden, siger Lars Andersen.

Analysen vækker også bekymring hos europaminister Nicolai Wammen (S):

- Det er afgørende, at vi følger den tobens-strategi, som det danske formandskab har lagt, hvor vi sørger for stram budgetstyring og forsøger at skabe vækst og nye job, siger Nicolai Wammen til Information.

Han nævner blandt andet EU's strukturfonde som en mulighed for at skabe mere vækst.

Lykke Friis, Venstres EU-ordfører, bakker op om, at strukturfondene kommer i spil, men hun mener, at det er mere relevant, at de enkelte medlemslande laver reformer.

- Vi har set i Tyskland, at de har formået at skabe vækst og bryde kurven for langtidsledighed, påpeger Lykke Friis.

/ritzau/