Laservåben smelter droner på få sekunder

Et nyudviklet laservåben brænder sine fjender med energi-stråler på bare 15 sekunder. Laseren fylder ikke mere, end at den kan være i en kuffert

Videnskab.dk
Arkivfoto
29. september 2015 18:53

CALIFORNIEN: Det lyder måske som noget fra Star Wars og andre science-fiction-film, når man hører ordet ’laservåben’. Ikke desto mindre har teknologien taget endnu et skridt i retning af brug af lasere i krigssituationer.

Et nyudviklet laservåben skød nemlig for nylig en flyvende drone ned under en test i Californien, USA. 15 sekunder tog det at lokalisere, affyre og sætte dronen i flammer.

Se det nyudviklede våben i aktion hos Videnskab.dk.

Netop hurtigheden er central, når det kommer til krigssituationer, og her har laseren en fordel. Den skal nemlig ikke affyre projektiler i traditionel forstand, men derimod en direkte stråle af energi, som varmer og brænder sit mål.

- Hvis du blev ramt af laser-energi, ville du ikke ane, hvor det kom fra, eller hvad der egentlig skete, fortæller ingeniør ved Boeing, Isaac Neal.

Stephen Hawking og 1.000 andre forskere vil forbyde intelligente krigsrobotter

Der findes allerede laservåben, som er beregnet til anvendelse i krig. Boeing har tidligere udviklet High Energy Laser Mobile Demonstrator - eller HEL MD - der er beregnet til at montere på den amerikanske hærs køretøjer.

Men i forhold til tidligere versioner er den nye laser, kaldet Compact Laser Weapons System, mindre og mere alsidig.

Den indeholder et batteri, en køler, en 2 kilowatt-laser og en såkaldt ’beam director’, der sikrer, at laseren kan finde sit mål - og så fylder den ikke mere, end at den kan være i en kuffert.

Forskere: Hold dig fra sex med robotter

Det endelige mål for laservåbnet er dog ikke blot at skyde droner ned. Boeing arbejder nu på at videreudvikle laseren, så den kan bruges til at spotte og nedskyde bomber og missiler, inden de rammer deres mål.

Men laserprojektet er ikke det eneste af Boeings projekter, der leder tankerne hen på Star Wars.

Tidligere på året tog de nemlig patent på at udvikle et ’kraftfelt’, som skal beskytte et område mod eksplosioner i nærheden.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Laserteknologi revolutionerer dansk arkæologiProfessor: Dræberrobotter er en fantastisk ide

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...