Lav inflation bider sig fast

Lav inflation giver os mere købekraft fordi lønnen stiger mere end priserne - vi får råd til flere indkøb.

Det samlede forbrugerprisindeks steg i maj 0,5 procent i forhold til samme måned sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I april var den tilsvarende stigning 0,7 procent. Lavere årlige prisændringer på blandt andet tøj, charter- og flyrejser trak årsstigningen ned i forhold til sidste måned.

I den anden ende trækker priserne på boligudstyr, husholdningstjenester, fødevarer og ikke alkoholiske drikkevarer op.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, siger, at den lave inflation har bidt sig fast.

- Når vi kigger lidt længere ud i horisonten, venter vi at tendensen til lave, men dog tiltagende prisstigninger, vil fortsætte. Således er aktiviteten i både den danske og internationale økonomi fortsat på et beskedent niveau, siger Helge J. Pedersen i en skriftlig kommentar.

Det betyder, at det er vanskeligt for virksomhederne at presse prisstigninger videre til forbrugerne.

- Koblet med et lavt prispres fra arbejdsmarkedet betyder det, at vi formentlig kan se frem til en længere periode med forholdsvis lave prisstigninger til glæde for de danske forbrugere. Men noget rigtigt sundhedstegn for økonomiens tilstand er det altså ikke, fastslår Helge J. Pedersen.

Den lave inflation giver dog danskerne mere købekraft fordi reallønnen stiger.

- Lønningerne vokser med cirka 1,6 procent i år og inflationen vil for 2014 nok lande på godt en procent, så reallønnen udvikler sig altså positivt for tiden for gennemsnitsdanskeren.

- Dertil skal lægges skattereformens positive bidrag til købekraften og den meget lave rente. Så der er altså mulighed for, at privatforbruget kan vokse i år, hvis husholdningerne altså vælger ikke at øge opsparingskvoten, siger Helge J. Pedersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.