Lav inflationer betyder besparelser på flere tusinde

Inflationen er faldet fem måneder i træk og ligger nu på sit laveste niveau siden marts 2004.

Lav inflationer betyder besparelser på flere tusinde

Prisernes himmelflugt er for længst blevet stækket. I fem måneder i træk er inflationen faldet, og i april steg det samlede forbrugerprisindeks steg med 0,8 procent i forhold til samme måned sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Inflationen ligger nu på det laveste niveau siden marts 2004.

- Vi forventer nu en inflation på 1,0 procent i år - hvilket er et markant fald i forhold til sidste års høje inflation på 2,4 procent, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

Når stigningerne i priserne sker langsommere end tidligere, betyder det besparelser for familien Danmark.

Ser man på Danmarks Statistiks forbrugerundersøgelse udgjorde det samlede forbrug for en typisk familie bestående af to voksne med børn 474.669 kroner sidste år.

- Det betyder, at det ventede fald i inflationen fra 2012 til 2013 vil sparer en typisk dansk børnefamilie for 6650 kroner - svarende til godt 550 kroner om måneden, siger Tore Stramer.

Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, siger, at "menuen for første gang i fire år ikke længere på nedgang i danskernes realløn":

- En billigere varekurv øger alt andet lige sandsynligheden for en større varekurv. Det er derfor glædeligt nyt for privatforbruget, at også afgifterne bliver sænket, siger Bo Sandberg.

Dansk Erhvervs beregninger viser, at der er udsigt til afgiftslettelser på henholdsvis øl og sodavand og dermed en yderligere forøgelse af forbrugernes købekraft svarende til knap 400 kroner per husstand, når afgiftslettelserne er fuldt indfaset.

Trods nedsættelserne mener Bo Sandberg, at der er brug for at fortsætte arbejdet med at rydde op i det snørklede danske afgiftssystem.

- Danmark er verdensmestre i afgifter - og de hidtidige lettelser i 2013 rokker ikke ved det faktum, siger cheføkonomen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.