Danmark

Lavere promillegrænse giver ædru bilister

De fleste bilister ville slet ikke drikke, når de skal køre, hvis promillegrænsen blev sænket til 0,2.

Lavere promillegrænse giver ædru bilister

De fleste danskere vil holde sig helt fra alkoholen, når de skal køre bil, hvis promillegrænsen bliver sænket fra 0,5 til 0,2.

Det viser en undersøgelse, som Voxmeter har lavet for Ritzaus Bureau blandt 1000 repræsentativt udvalgte danskere.

Her svarer 61 procent, at de helt vil holde sig fra øl, vin og drinks, når de skal køre bil, hvis grænsen bliver sænket til 0,2. Kun 15 procent mener, at de ikke kan indtage alkohol, før de kører bil med den nuværende grænse på 0,5.

- Der ser ud til at være en konkret adfærdseffekt i det, og det er interessant, konstaterer Jesper Sølund, som er dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Forslaget om at sænke promillegrænsen er et af mange i Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan, som skal nedbringe antallet af dræbte og kvæstede på de danske veje.

Undersøgelsen viser samtidig, at forslaget har befolkningens opbakning. 69 procent af de adspurgte svarer, at de støtter det.

Mens der med den nuværende promillegrænse er plads til en genstand eller to, inden man sætter sig i bilen, så skal man fremover holde sig helt fra flaskerne, hvis man vil være sikker på at køre lovligt.

Men selv hvis en lavere promillegrænse får danskerne til at drikke mindre, så er det ikke ensbetydende med, at der kommer færre ulykker, påpeger Inger Marie Bernhoft.

Hun er seniorforsker på DTU Transport, og beskæftiger sig med kørsel i påvirket tilstand.

- Vi har ikke belæg for at sige, at der generelt er en forhøjet risiko ved at køre med en promille op til 0,5. Så jeg ved ikke, hvad man opnår ved at sætte promillegrænsen ned til 0,2, andet end at der nok ikke bliver drukket så meget, siger hun.

Jeg er ikke sikker på, at man opnår så meget for trafiksikkerheden.

Hun gennemførte en undersøgelse efter den seneste sænkning af promillegrænsen fra 0,8 til 0,5 i 1998.

- Der var næsten ikke nogen forskel fra før til efter, konstaterer trafikforskeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.