Danmark

Lavere skat får os ikke til at arbejde mere

Skattelettelser får ikke folk til at arbejde mere, viser en undersøgelse fra tænketanken Cevea.

Lavere skat får os ikke til at arbejde mere

Mens regeringen med skattereformen forsøger at få danskerne til at arbejde mere, viser en ny undersøgelse, at de færreste vil arbejde mere, hvis skatten bliver sat ned. Det skriver Information.

Det er centrum-venstre-tænketanken Cevea, der står bag undersøgelsen, som konkluderer, at "skattenedsættelser ikke er et effektivt instrument til at øge arbejdsudbuddet og kan under ingen omstændigheder stå alene".

Ifølge Ceveas direktør, Kristian Weise, bør SRSF-regeringen derfor gøre op med troen på, at skattelettelser er "vidundermidlet", som skaffer flere hænder til arbejdsmarkedet.

- Regeringen er fanget af, at udfordringen det seneste årti er blevet set som at øge udbuddet af arbejdskraft. Og det skete ved at give folk mindre i overførselsindkomster og altså nogle skattelettelser, siger Kristian Weise.

Cevea har således spurgt alle danskere mellem 18 og 64 år, om de vil arbejde mere, hvis skatten sættes ned.

23 procent vil arbejde mere, mens 12 procent vil arbejde mindre. Netto betyder det, at kun 11 procent vil arbejde mere.

Faktisk afslører undersøgelsen, at 45 procent slet ikke har mulighed for at arbejde mere, selv om de måske gerne ville.

Det kan for eksempel skyldes, at interne regler på arbejdspladsen eller kollektive overenskomster sætter grænser for den ugentlige arbejdstid - eller at de slet ikke får løn for ekstraarbejde.

Cevea har samtidig set på erfaringerne fra VK-regeringernes tre skattereformer i 00'erne, som hver gang nedsatte skatten på arbejde. Og kommer frem til den samme konklusion:

Det er efterspørgslen efter arbejde og ikke udbuddet, der er afgørende for, hvor meget vi arbejder.

Alligevel forventer regeringen, at skattereformen vil øge arbejdsudbuddet med 14.600 personer, ligesom trepartsforhandlingerne skal forøge vores arbejdstid med, hvad der svarer til 20.000 personer frem til 2020.

/ritzau/