Udland

Lavrov til USA: Krim-afstemning er lovlig

Rusland siger, at ukrainske nationalister udøver vold mod prorussiske grupper i Ukraine.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, har i en telefonsamtale med sin amerikanske modpart, John Kerry, gentaget, at Rusland finder søndagens folkeafstemning på Krim i overensstemmelse med folkeretten.

- Sergej Lavrov gentog over for Kerry, at Krim-folkeafstemningen er i fuld overensstemmelse med folkeretten og FN's Charter. Afstemningens udfald kan blive en ny begyndelse, som afgør halvøens fremtid, hedder det i erklæringen, som henviser til to telefonsamtaler mellem Kerry og Lavrov i weekenden.

Den russiske minister siger samtidig, at der er behov for, at myndighederne i Kijev griber ind over for grov vold, der udføres af ultranationalistiske og radikale grupper mod den russisk-talende befolkning i Ukraine.

To mennesker blev lørdag meldt dræbt under sammenstød mellem ukrainske nationalister og prorussiske grupper i det østlige Ukraine. De blev dræbt, da nationalister åbnede ild mod en gruppe mænd, der forsøgte at storme deres hovedkvarter.

Nationalisterne overgav sig senere, og politiet foretog 30 anholdelser.

I Washington drøftede præsident Barack Obama krisen med sine nationale sikkerhedsrådgivere forud for afstemningens start. Det skete efter et sidste mislykket forsøg på at få en diplomatisk løsning i stand.

Rusland nedlagde på et hasteindkaldt møde i FN's Sikkerhedsråd lørdag veto mod en resolution, der havde til hensigt at underkende folkeafstemningen på den ukrainske halvø.

Da Kina afstod fra at stemme, fik forslaget 13 stemmer i rådet, hvor 15 lande er repræsenteret.

Det var USA, der havde indkaldt til mødet og forfattet udkastet til resolutionen.

- Rusland er isoleret, alene, tager fejl og har blokeret resolutionen. Det er et trist og bemærkelsesværdigt øjeblik, sagde den amerikanske FN-ambassadør Samantha Power efter det syvende møde i rådet omkring krisen i Ukraine.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.