Lavt fremmøde forlænger egyptisk valg til tredje dag

Den egyptiske valgkommission har valgt at forlænge præsidentvalget med en hel dag.

Egypterne har haft to hele dage til at sætte deres kryds ved den kandidat, de helst ser som landets nye præsident. Alligevel har valgdeltagelsen været så lav, at valgkommissionen nu har valgt at forlænge valghandlingen, så man kan stemme frem til onsdag aften.

Beslutningen blev taget "for at give det størst mulige antal vælgere mulighed for at sætte deres kryds", udtaler et medlem af valgkommissionen ifølge AFP.

Tirsdag blev ellers erklæret for fridag i et forsøg på at få flere egyptere til stemmeurnerne. Samtidig blev valgstedernes lukketid udsat med en time, før valget blev forlænget helt til onsdag aften.

Tirsdagen igennem har de egyptiske tv-kanaler bragt historier fra valgkommissionen om, at man risikerer at få en bøde, hvis man ikke møder op ved valgstedet og udfører sin demokratiske pligt.

- Gå ud og stem! Dem, der ikke stemmer, er forrædere, forrædere, forrædere, har det tirsdag lydt fra tv-kommentatoren Mostafa Bakry.

Men de korte - og nogle steder ikke-eksisterende - køer foran valgstederne har mandag og tirsdag vist, at truslerne er prellet af på egypterne. Måske fordi de fleste antager valget for at være afgjort på forhånd.

Den tidligere hærchef, Abdel Fattah al-Sisi, der styrtede landets første folkevalgte præsident Mohamed Mursi sidste sommer, er nemlig storfavorit til at vinde valget og blive landets næste præsident.

Sisi er reelt blevet opfattet som Egyptens leder, siden han væltede den islamistiske præsident Mursi i juli sidste år og slog hårdt ned på Det Muslimske Broderskab i et af de blodigste kapitler i landets nyere historie.

Sisi har anerkendt landets økonomiske problemer - herunder energikrisen og problemerne med militante islamister, som har fået udenlandske investorer og turister til at holde sig væk fra landet.

Men den tidligere hærchefs store popularitet har tilsyneladende ikke været nok til at lokke tilstrækkelig mange egyptere til stemmeurnerne mandag og tirsdag.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.