Udland

Ledende islamist i Jordan dømt for kritik af Emiraterne

Menneskerettighedsgrupper siger, at anholdelse af islamist i Jordan undergraver ytringsfriheden.

En særlig sikkerhedsdomstol i Jordan har søndag idømt en højtstående leder fra Det Muslimske Broderskab en fængselsstraf på halvandet år, fordi han på de sociale medier har kritiseret De Forenede Arabiske Emirater, siger juridiske kilder.

Domstolen finder politikeren Zaki Bani Rushaid skyldig i at have forværret Jordans relationer til et andet land.

Rushaid, som er den næstøverste leder for Det Muslimske Broderskab i Jordan, havde kritiseret De Arabiske Emirater for at have betegnet den panislamiske bevægelse som en terrorgruppe.

Rushaid blev anholdt i november, efter at han havde skrevet, at de politiske ledere i De Arabiske Emirater manglede legitimitet fra deres lands befolkning og tjente israelske interesser ved at spille en central rolle i nedkæmpelsen af politisk islam.

Jordans Muslimske Broderskab er landets største oppositionsparti, og det har i årtier kunnet operere legalt. Det har udbredt græsrodsstøtte.

Bevægelsen har visse ideologiske bånd til Det Muslimske Broderskab i Egypten, som blev erklæret ulovligt af myndighederne i 2013, men de to partier er ikke direkte forbundet.

Menneskerettighedsgrupper siger, at anholdelsen af Rushaid undergraver ytringsfriheden i Jordan, og at anholdelsen er i strid med forfatningen.

Jordan har i den seneste tid optrappet kampen mod Islamisk Stat i Syrien og har foretaget en lang række bombetogter mod bevægelsen, efter at den jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh blev brændt levende af den ekstremistiske bevægelse.

De Arabiske Emirater har sluttet sig til bombardementerne igen, efter at Emiraterne tidligere havde trukket sig ud i protest over, at der i deres øjne blev gjort for lidt for nedskudte piloter.

Alle de deltagende lande i koalitionen har gennemført luftangreb mod Islamisk Stat, men der foreligger ingen oplysninger om det nøjagtige antal.

Jordan og Emiraterne indgår sammen med Saudi-Arabien, Bahrain og Qatar i den amerikansk-ledede alliance, der deltager i luftangreb i Syrien.

Foruden USA er landene, der deltager i luftangreb i Irak: Danmark, Storbritannien, Frankrig, Belgien, Holland, Canada og Australien.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.