Nordjyske mener: 1 million gode grunde til at dyrke fællesskabet
Nøglen til at lykkes er at kunne samles om et fælles projekt

"Midt i offentlige besparelser og den såkaldte udkant, løfter ideerne og frivillighedens kraft alligevel projekterne. Det er som en urkraft, der aktiveres", skriver dagens lederskribent, Tom Bue. Foto: Lars Pauli
Det var fest i Sindal forleden. En af dem med store gaver. Folkene bag Sindal Marked delte penge ud til de to foreninger som hvert år får del i overskuddet. 1 million kroner modtog Rideklubben SRV Tyrsig og Sindal Idrætsforening tilsammen efter et marked med rekordoverskud.
Markedet takkede i samme ombæring alle de frivillige, der er med til at få arrangementet til at leve.
Sindal er bare et eksempel på, hvad det kan gøre af forskel, hvis en gruppe mennesker går sammen om et projekt i et område. Forestil dig, hvordan Nibe ville se ud uden en festival. Eller hvordan idræts- og foreningsfaciliteter i Hjallerup ville være uden Hjallerup Marked. For ikke at tale om sammenholdet i lokalområdet.
I Nibe er festivalen en institution som aktiverer byen på tværs af generationer og året rundt. Folk planlægger ferie efter at skulle arbejde frivilligt på festivalen. Det er som en klub stort set hele byen er med i.
Hjallerups idrætsfaciliteter får andre byer til at tabe både næse og mund – og appetit på at sælge fremtidens heste.
Der er noget utrolig smukt og menneskeligt i, at en gruppe finder noget konstruktivt at løfte i fællesskab. Det skaber og styrker sammenhold og det skaber til tider umage resultater.
Midt i offentlige besparelser og den såkaldte udkant, løfter ideerne og frivillighedens kraft alligevel projekterne. Det er som en urkraft, der aktiveres: Det, der ikke ellers kan lykkes, sker alligevel.
Det er tydeligt i eksemplerne fra Sindal, Nibe og Hjallerup, samt mange flere. Nøglen til at lykkes er at kunne samles om et fælles projekt. Det er de samme mekanismer, der skal til for at lykkes, når projekterne bliver professionelle – offentlige eller private.
I en tid, hvor de store udfordringer står i kø med klima, sundheds- og plejesektor, strukturelle forandringer med digitalisering, kunstig intelligens og demokratisk dannelse, er det vigtig og opmuntrende inspiration – at det, der på papiret måske ser umuligt ud, faktisk kan lykkes.
Det er fællesskabets styrke, som naturligvis kræver gode ideer og en klar retning, men som ikke mindst lever på, at vi vil nå noget meningsfuldt sammen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.