Nordjyske mener: Når skattefusk for 9 kroner bliver en sag, har vi problemer

Når det handler om Skat, er tillid afgørende - tillid til at systemet er retfærdigt og gennemskueligt.  En sag fra Nordjylland giver desværre næring til den modsatte opfattelse

Jens Peter Svarrer, redaktionschef hos Nordjyske. <i>Foto: Torben Hansen</i>

Jens Peter Svarrer, redaktionschef hos Nordjyske. Foto: Torben Hansen

LEDER:Umiddelbart syner sagerne godt nok ikke af meget.

Nordjyske Katrin Olsen har til Nordjyske berettet, hvordan hun for hvert af sine børn har modtaget bøder på 2800 kroner.

Skat står bag udstedelsen af hilsenerne, der samlet løbet op i 5600 kr.

Forseelsen består i, at Katrin Olsen har glemt at indberette rentegevinster fra børnenes opsparinger. Udbyttet fra børneopsparingerne skal i dette tilfælde oplyses til Skat, da de to konti står i en bank på Færøerne.

I øvrigt er de positive renter på henholdsvis 9 og 20 kroner ikke skattepligtige, da de er under bagatelgrænsen. Men indberettes skal de. Ellers falder skattefars hammer. Og det gjorde den så.

Katrin Olsen har forsøgt at komme i dialog med Skat. Både fordi der er tale om en forglemmelse fra hendes side, og fordi bøden efter hendes mening på ingen måde står mål med forseelsens omfang.

Lige så effektive Skat har været til at holde øje med familiens snyderi, lige så vanskelig er styrelsen dog at komme i kontakt med.

Således er det ikke lykkedes for Katrin Olsen at få en skattemedarbejder i tale.

Og Nordjyske har oplevet det samme: Ingen fra Skat har haft lyst til og mulighed for at stille op og forklare sagens rimelighed. Kun et upersonligt mailsvar uden mulighed for uddybende spørgsmål har Skat leveret.

Alligevel er der nu informationer nok til at konkludere, at sagen er dybt alvorlig.

Ikke målt på sagens konkrete omfang. Naturligvis ikke. For skattesnyd på henholdsvis 9 og 20 kroner er jo mindre end en bagatel.

Men det er netop sagens absurde mangel på sammenhæng mellem forseelsens omfang og straffens størrelse, der får den til at være alvorlig.

For når Skat skyder syndere i spurvestørrelse med de helt store kanoner, ryger noget af det vigtigste i skattesystemet: Tillid.

Skat er jo en fantastisk opfindelse: En måde at sikre, at alle betaler til den fælles kasse, hvorefter pengene fordeles til gavn for fællesskabet.

Hvis tilliden til, at skattesystemet er skruet overskueligt og retfærdigt sammen, ryger, og hvis tilliden til, at alle netop bidrager med det, de skal, forsvinder, så har vi problemer:

Mistilliden rykker ind og med den let ønsket om at slippe med mindst mulig skattebetaling - for hvorfor skal jeg bidrage, hvis alle andre slipper?

Med de seneste års skandaler hos Skat - it-koks og udbytteskatte, eksempelvis - er det desværre mistilliden til systemet, der vejer tungest.

Og bøder på mere end 5000 kr. for at glemme børnenes mikroskopiske renteindtægt på en færøsk børneopsparing smider desværre flere lodder i mistillidens kurv.

Derfor er "skattesnyd" for 9 kroner en alvorlig sag.

Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Nordjyskes holdning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.